Tisdagens pressträff i korthet

Under tisdagseftermiddagen hölls en pressträff med den senaste informationen gällande coronaviruset.

Smittläge i Sverige
I Sverige är antalet bekräftade coronafall nu 4435 varav 407 har anmälts senaste dygnet. Antalet avlidna personer är 180 personer. Den övergripande strategin är fortfarande att platta ut kurvan av antalet smittade för att vården ska kunna hantera krisen.

Utökad diagnostik
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell strategi för att flera personer ska testas för coronaviruset. Lena Hallengren, socialminister, berättar att det skulle kunna uppskattas bli 30 000 nya tester redan första veckan under tidigare presskonferens. Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, är inte lika säker på siffrorna. Folkhälsomyndigheten vet inte hur det kommer utvecklas, berättar han. Tanken är att öka diagnostiken kring covid-19 och kunna se vilka som kan gå tillbaka till jobbet eller inte.

Tänk källkritiskt
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar med att nå ut till människor med saklig information kring coronaviruset. Under pressträffen uppmanade Mikael Tofvesson, från MSB och chef för enheten för skydd mot informationspåverkan, alla till att vara källkritiska och inte sprida vidare information som man inte är säker på stämmer. Mikael Tofvesson råder även alla till att följa myndigheternas råd och rekommendationer.

- Gå in på respektive myndighetssida av de som hanterar detta för att få information, säger Mikael Tofvesson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget