Förnyad strategi mot coronasmittan - utökad testning i Sverige

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under tisdagen pressträff.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under tisdagen pressträff.

Fler testningar av vårdpersonal och misstänkta coronapatienter ska genomföras. Personer med immunitet kan få återgå till arbetet.

På dagens pressträff i Solna om coronaviruset presenterades en uppdatering av den nuvarande situationen rörande smittspridning och åtgärder för att bekämpa den.

Medverkade i pressträffen gjorde representanter för Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen, och Anders Wallensten som är biträdande statsepidemiolog

Nya direktiv från regeringen innebär från och med imorgon ett besöksförbud på Sveriges äldreboenden. I Sverige ska man utöka testningen av misstänkta coronapatienter och vårdpersonal för att minska smittspridning. Ökad testning ska även få tidigare coronasjuka personer med immunitet mot viruset att återgå till jobbet för att minska skadliga effekter på ekonomin. Andra samhällsviktiga yrkesgrupper kan också komma att prioriteras.

Leveranser av testningsmateriell och skyddsutrustning är säkrade menar Jenny Rehnman från Socialtjänsten. Lager av materiel kan dessvärre inte byggas på grund av den globala efterfrågan.

Mikael Tofvesson från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar för desinformation och propaganda. Propagandapåverkan kommer främst från utlandet och det sprids bland annat lögner om att coronaviruset är ett biologiskt vapen och att Sverige inte försöker bekämpa smittan. "Rädsla och oro gör oss mer sårbara för desinformation" menar Tofvesson. Han uppmanar allmänheten att inte sprida vidare rykten och att vara källkritisk.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Om åtgärderna inte ger effekt vet man inte exakt vad nästa steg blir.

– Jag tänker inte spekulera i det. Vi tittar på situationen och hur vi ska få ner takten på smittspridningen. Det beror på vilka faktorer vi då tror ökar spridningen, säger Anders Wallensten i en intervju med Läget.

Immuniteten mot corona är osäker.

– Det är lite oklart hur mycket immunitet man får. Det är orimligt att man inte skulle få någon immunitet alls. Sannolikt skyddar den denna säsong. Men kanske också några år, säger Wallensten.

Antalet insjuknade räknas till 4435 bekräftade fall. 180 personer har dött på grund av smittan. 358 personer får intensivvård.

Gruppen svårt sjuka domineras av äldre människor. Man har även observerat att majoriteten av de som vårdas inneliggande på sjukhus är män. Vad det beror på går inte att besvara i nuläget. Under morgondagen väntar mer information.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget