Regeringen: Fler ska testas för corona

Regeringen ska ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för att testa fler för det nya coronaviruset. Testningen ska även göras på grupper utanför sjukvården.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag från regeringen att snabbt utveckla en nationell strategi för att testa fler för covid-19. Sjukvården kommer fortfarande att prioriteras, men den nya strategin ska även gälla fler grupper, rapporterar TT.

– Uppdraget syftar till att utöka testningen till andra prioriterade grupper som är samhällskritiska, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin under en pressträff.

Socialminister Lena Hallengren säger också att det finns flera fördelar med att öka testningen.

– För det första kan fler som isolerat sig komma tillbaka till jobbet om provet visar att man inte har coronaviruset. Det ger bättre förutsättningar för vården, omsorgen och andra att gå tillbaka till sitt jobb, säger Hallengren till TT.

Vidare berättar statsminister Stefan Löfven att Sverige testar lika mycket idag som andra jämförbara länder, och understryker vikten av att testerna är pålitliga.

– För några dagar sedan var det 36 000 som blivit testade. Däremot har myndigheten gett uttryck för att det finns olika stadier i testerna. Finns det inte tillräckligt tillförlitliga tester är det ingen idé att gå upp i testerna, säger Löfven på pressträffen.

Enligt Stefan Löfven kommer Sverige se förvärring innan förbättring, och uppmanar svenska folket att göra vad de kan för att hindra smittspridningen.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger statsministern.

– Det som har störst betydelse är den insats var och en av oss kan göra varje dag. Det är vår gemensamma förmåga att under lång tid härda ut, bita ihop och dra sitt strå till stacken som fäller avgörandet, säger Löfven.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget