Tips för en gladare mage

Många har problem med magen, särkilt unga kvinnor. Ändå är ämnet tabubelagt och besvären får flera att känna sig begränsade i vardagen. Läget har samlat några enkla tips för en gladare mage.

Livsmedel att undvika 

Bönor, linser och kikärtor kan verkligen skapa kaos i en mage som är känslig. Något positivt är dock att du kan vänja dig om du börjar med en liten mängd baljväxter och sedan trappar upp mängden successivt.

Lök bör undvikas för att slippa en uppretad mage eftersom det innehåller fibrer som är vattenlösliga. Dessutom består lök av så kallade sammansatta sockerarter som orsakar gaser eftersom det jäser inuti tarmen.

Kolsyrade drycker skapar gaser och gör att magen kan svälla upp. Ett smartare alternativ för att undvika problemen är helt enkelt att dricka vanligt vatten istället.

Sötningsmedel kan ha en laxerande effekt om du äter en för stor mängd. Om du har en känsligare mage kan även en liten mängd orsaka problem.

Livsmedel som är bra för magen 

Banan är ett fiberrikt bär som underlättar matsmältningen. Dessutom kan tarmfunktionen återställas om du äter banan när du har problem med magen.

Havregryn är också ett fiberrikt livsmedel som effektiviserar matsmältningen och stimulerar tarmens rörelse. Dessutom kan havregryn reglera kortisol som är ett stresshormon. Minskad stress – hejdå magproblem.

Blåbär är ett livsmedel berikat med mycket antioxidanter som är bra för att bekämpa skadliga tarmbakterier. Ett gammalt husknep som motverkar magsjuka är blåbärssoppa.

Grönt te innehåller även det mycket antioxidanter men tros också vara bra för att lugna magen eftersom det minskar gaserna.

Recept på blåbärsgröt med banan (1 portion)

Ingredienser 

1 dl havregryn

2 dl vatten

1 nypa salt

1 dl blåbär (både frysta och färska funkar)

Valfri mängd mjölk (gärna havremjölk eller laktosfri)

1/2 banan som topping

Tillagning 

1: Blanda havregryn, vatten, salt och blåbär i en kastrull. Koka upp och låt stå och puttra i ca 3-4 minuter på låg värme. Rör om samtidigt.

2: Servera i en skål med mjölk och toppa med en skivad banan för sötman.

Om du är sugen på något sött kan du testa att baka ett fiberrikt bananbröd som både mättar och stoppar sötsuget. Här nedan finns en länk till Lägets recept på tre olika bananbröd som är snälla mot magen.

Om du upplever magproblem ska du uppsöka en läkare för att utesluta allergier eller se om du har andra magåkommor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget