Ny forskning från Kina visar att antikroppar i blodplasman på personer som har blivit friska från coronaviruset har gett förbättringar för ett fåtal patienter. Nu kommer svenska forskargrupper göra liknande prövningar.
Studien publicerades i den amerikanska tidskriften Jama, och visade förbättringar på fem kinesiska patienter som fått plasma.
– Det är en ganska liten studie, men den pekar på att det finns en möjlighet att plasman från individer som genomgått infektionen faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för de här patienterna. De var ju alla kritiskt sjuka, säger Lennart Hammarström som är senior professor vid Karolinska Institutet till Ekot.
Att ge blodplasma från personer som tillfrisknat är inget nytt, utan prövades även vid andra utbrott, som sars och mers. Effekten av metoden är att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp, vilket kan vara viktigt när det inte finns vaccin eller mediciner.
En av de svenska forskargrupperna samarbetar med italienska forskare som ger blodplasma till svårt sjuka i Italien. Liknande försök planeras nu vid Karolinska, där man också tar ut antikroppar ur blodplasman. Antikropparna kan ges till coronapatienter, men också som förebyggande till personer med svagt immunförsvar och vårdpersonal.
– Jag tror att det kan vara en livräddande insats. Om man jämför med sars-epidemin i Kina så fann de att ju tidigare man kom in med terapin desto bättre är det. Man såg också en bättre effekt hos yngre individer, säger Lennart Hammarström till Ekot.
Nu väntar Karolinska på besked från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan börja.