Livsmedelsverket har gjort en nationell undersökning på matvanor. Med hjälp av 3 000 barn och ungdomar i årskurs 5, årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet visar undersökningen "Riksmaten ungdom" att unga äter för dålig mat.
Sötsaker, läsk och snacks är inte lika populärt som när den senaste undersökningen gjordes för femton år sedan, men det står fortfarande för sjutton procent av den totala mängd kalorier som unga får i sig.
- En del ungdomar får i sig betydligt mer än detta vilket är bekymmersamt. Godis, kakor, snacks och läsk tar plats från vanlig mat, vilket kan leda till brist på viktiga näringsämnen, säger Anna Karin Lindroos, nutrionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Ungdomar med lågutbildade föräldrar äter mindre fisk och grönsaker än ungdomar med högutbildade föräldrar. Samtidigt dricker de mer läsk, visar undersökningen.
Därför kommer det inte som en chock att övervikt och fetma är vanligare bland barn med lågutbildade föräldrar. Så är det även i USA, där prisskillnaden mellan exempelvis läsk och hälsodrycker är ännu större än i Sverige.