Tesla ska betala 33 miljoner till tidigare anställd

Rasism och diskriminering har förekommit på Teslas fabriker. Nu ska företaget betala skadestånd till en av de som vittnat. ”Jag respekterar beslutet”, skriver grundaren Elon Musk på Twitter.

Tesla.
Tesla.

Elbilsföretaget Tesla ska betala en tidigare anställd 3,2 miljoner dollar, drygt 33 miljoner svenska kronor i skadestånd. Mannen har anklagat Tesla för att ha ignorerat den rasism han utsattes för i samband med arbetet på en av Teslas fabriker.

Mannen var en av de femton som förra året lämnade in en stämningsansökan mot Teslas fabrik i Fremont i Kalifornien. De ansåg att företaget misslyckats med att förhindra diskriminering på arbetsplatsen, och vittnar om hur rasism och stötande kommentarer ofta förkom mellan både kollegor och chefer.

Tesla ändå vinnare

Teslafabriken i Fremont där den tidigare anställda utsatts för rasism.
Teslafabriken i Fremont där den tidigare anställda utsatts för rasism.

Domslutet i San Francisco kan dock ses som en form av seger för Tesla. Egentligen skulle företaget betalat mannen 137 miljoner dollar. Men efter att domen överklagats minskade skadeståndet.

Elon Musk har kommenterat beslutet på Twitter.

”Om vi hade fått presentera nya bevis hade summan blivit noll. Domarna gjorde det bästa de kunde med den informationen de hade. Jag respekterar beslutet”, skriver Elon Musk.

Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget