”Tatuerare är inte något man blir över en helg, det är en livsstil”

Becca Lindbergh, 23, driver tatueringsstudion Bleccatattoos.
Becca Lindbergh, 23, driver tatueringsstudion Bleccatattoos.

Becca Lindbergh, 23, har redan hunnit arbeta som tatuerare i sju år. Som ung tjej i en mansdominerad bransch har hon fått lära sig att stå upp för sig själv. Nu har hon sin egen studio och är sin egen chef.

I källaren under ett flerbostadshus i Farsta utanför Stockholm ligger tatueringsstudion Bleccatattoos. Becca Lindbergh som driver studion är trots sin unga ålder redan en rutinerad tatuerare med sju års erfarenhet i branschen.

Första gången Becca fick höra talas om tatuering var hon sju år. Året var 2005 och tv-programmet Miami Ink hade precis börjat sändas i Sverige.

– Jag tyckte att det var det coolaste som fanns. De ritade på kroppar och fick dessutom betalt. Jag frågade mamma hur jag kunde bli som de och hon förklarade att om jag ville bli tatuerare behövde jag först lära mig rita, säger Becca.

Den enda kvinnan som var med i tv-programmet var tatueraren Kat von D och hon blev automatiskt Beccas förebild.

– Jag ville göra som hon. Hennes stil var realism, så jag tog vårt fotoalbum och började rita av och kalkera.

För att bli tatuerare måste man först arbeta som lärling. Becca var bara 16 år när hon fick sin lärlingsplats. Hon gick på gymnasiet på vardagarna och tillbringade helgerna i tatueringsstudion.

Det var tufft. Som lärling får man ingen lön och man har heller inga egna kunder. Becca fick istället lära sig hygienrutiner, att sköta mejlkontakt med kunder och fortsatte att öva på att rita.

Under sin tid som lärling märkte Becca av studions hierarki, och hennes egna, underlägsna position. I början blev hon utsatt för både sexism och trakasserier.

– Jag blev kallad ”mamacita”, ”mami” och ”babe”. Man kände sig inte direkt respekterad.

Idag är situationen mycket bättre. Becca tror att det beror på att hon är mer etablerad i tatueringsbranschen.

– Nu har jag min egen studio och är min egen chef. Innan tänkte jag att om jag vill vara lärling får jag stå ut med det här. Nu kan ingen ge mig sparken så jag riskerar inget på att säga ifrån. Om någon är respektlös mot mig har jag nu en annan möjlighet att reagera.

Becca Lindbergh.
Becca Lindbergh.

Direkt efter att Becca gick ut gymnasiet startade hon sin egen tatueringsstudio i Skogås. Där arbetade hon fram till mars i år då verksamheten flyttades till Farsta. Trots att hon är nyinflyttad har hon redan hunnit pynta sin nya lokal. De vita väggarna är täckta av tavlor på växter och djur, inspiration för tatueringar.

Det bästa med att vara tatuerare tycker Becca är att man får möjlighet att arbeta som konstnär. Dessutom tycker hon om att prata med kunderna.

– Jag får vara en del av folks liv på det sättet. Kunderna öppnar ofta upp sig och vill berätta varför de gör sina tatueringar.

I framtiden hoppas Becca på att få åka till Australien och jobba. Hon var där för ett par år sedan och blev förälskad i en tatueringsstudio.

– Jag gillar verkligen Melbourne, studion och människorna som jobbar där.

Vad ska man tänka på innan man tatuerar sig för första gången?

– Först och främst ska man vara över 18 år. Sen måste man göra massa research. Vem man vill gå till, vilken stil man vill göra och vilket motiv. Det är lätt att man tänker att man först ska göra en liten skitgrej bara för att känna hur det känns. Och det är bra tycker jag, även om man egentligen vill göra något större. Inför tatueringstillfället är det viktigt att ladda upp, äta och sova ordentligt.

Webbfråga Har du en tatuering?

Visa resultat
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget