Sverigedemokrat hotar med regeringskris

Sverigedemokraterna hotar att lämna Tidöavtalet om inte EU:s nya förslag stoppas.

Jimmie Åkessons parti menar att EU kommer kunna tvinga Sverige att ta emot fler invandrare.

Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Karlsson (SD) hotar med regeringskris.
Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Karlsson (SD) hotar med regeringskris.

Avtalet om EUs gemensamma invandringspolitik har varit något som många högerpartier i EU, bland annat Sverigedemokraterna, kämpat mot. Men trots deras motstånd så röstade en stor majoritet av EU-parlamentet för under gårdagen. Nu ska EUs ministerråd, som består av ministrar från alla medlemsländerna diskutera förslaget. För tillfället är det Sverige som är ordförande i ministerrådet.

Hotet från SD

En av Sverigedemokraternas mest kända politiker, Mattias Karlsson, hotar nu på Twitter med att Sverigedemokraterna kan bryta Tidöavtalet, grunden för regeringssamarbetet, om inte Sveriges regering försöker stoppa förslaget. De tre regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade alla för förslaget i EU-parlamentet. Moderaternas Tomas Tobé har dessutom varit ledande i arbetet med förslaget.

Mattias Karlsson twittrade under fredagen.
Mattias Karlsson twittrade under fredagen.

Vad migrationsavtalet innebär

EUs migrationsavtal väntas sätta upp gemensamma regler som alla EU-länder måste följa rörande invandring. En kritik från högerpartier i EU-parlamentet, bland annat Sverigedemokraterna, är att avtalet kommer att göra så att länder är tvungna att ta emot invandrare, oavsett om de vill eller inte.

Ämnen i artikeln
Mer om: Flyktingar och EU
Mer från: Nyheter
Mer från Läget