Det här är EU:s nya förslag om flyktingar

Under torsdagen röstade EU-parlamentet för att gå vidare med förslaget om nya regler i asyl- och migrationspolitiken. Beslutet har kritiserats av Sverigedemokraternas Mattias Karlsson, som hotat med att lämna Tidöavtalet om inte EU:s planer stoppas. Här är vad EU vill genomföra.

EU-parlamentet i Bryssel.
EU-parlamentet i Bryssel.

Förslaget om nya regler i asyl- och migrationspolitiken lades fram i EU-parlamentet 2020. En av de som tog fram förslaget är Ylva Johansson från Sverige. Under torsdagen röstade EU-parlamentet för att gå vidare till slutförhandling mellan medlemsländerna om detaljerna i förslagen. De slutgiltiga reglerna ska beslutas om i början av nästa år.

Här är några av de viktigaste delarna i överenskommelsen som man ska förhandla om.

- När asylsökande kommer till EU ska det gå snabbare vid gränsen. Id-, hälso- och säkerhetskontroller ska ske inom fem dagar.  Personer från länder som sällan har asylskäl ska få asylbeslut inom tolv veckor.

- Reglerna för att skicka asylsökanden mellan ankomstlandet och andra länder ska utvidgas. Tanken är att den som söker asyl ska hamna i ett land de har någon slags koppling till. Det kan vara syskon, tidigare studier eller arbete.

- Alla EU-länder ska vara skyldiga att hjälpa till vid ett krisläge, som till exempel vid flyktingkrisen 2015. Om ett land inte vill eller kan ta emot flyktingar måste man hjälpa till att återföra personer som fått avslag på asylansökan till deras hemländer.

- En särskild EU-koordinator och en expertgrupp för hemsändande ska tillsättas.

- Det ska finnas oberoende övervakning på att flyktingar ska få sin sak prövad innan man skickas tillbaka till sitt hemland.

- Det ska bli olagligt för EU:s medlemsländer att kriminalisera frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Ämnen i artikeln
Mer om: Flyktingar och EU
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget