Sverige stannar och svemestrar

Stängda gränser och inställda flyg. Flera svenskar planerar för hemester i sommar. På Facebook finns ett förökat myrmyller av ambitiösa naturälskare. Jessica Andersson, administratör för gruppen Vandringsleder i Sverige, delar bästa tipsen för att hitta ut och uppleva naturen.

Jessica Andersson önskar förmedla att naturens dörrar aldrig är låsta. Samtidigt uppmuntrar hon till kunskapsinhämtning i naturen.
Jessica Andersson önskar förmedla att naturens dörrar aldrig är låsta. Samtidigt uppmuntrar hon till kunskapsinhämtning i naturen.

Semesterveckorna i år väntas bli minst sagt annorlunda. Facebookgruppen Vandringsleder i Sverige med sina 120 000 medlemmar är ett av många digitala initiativ som upplevt ökad tillströmning i och med spridningen av Covid – 19. Dessutom tror Jessica Andersson att fler kommer hitta ut till vandringsstigar i det egna landskapet i år.

– Jag tror att Corona påverkar stort inför valet av vandring i sommar och på semestern. Många människor planerar att tälta eller endast göra dagsvandringar märker man i gruppen, istället för att bo på camping och i stugor efter längre vandringsleder.

Jessica Andersson bor i Sundsvalls kommun men tillbringar även mycket tid i sitt fritidshus i Åre kommun. Med facebookgruppen kan folk från hela Sverige förenas och utbyta tips. Jessica Andersson önskar förmedla att naturens dörrar aldrig är låsta. Samtidigt uppmuntrar hon till kunskapsinhämtning i naturen.

– Personligen har jag ett stor intresse för naturen och är botanisk och mykologiskt intresserad. Jag vill så ofta jag kan sprida kunskap om vilka arter av växter, svampar och djur vi vandrare kan möta.

Vidare menar hon att ett besök kan göras mer eller mindre krävande beroende på lust och intresse.

- Tanken med gruppen är att tona ned vandringens roll som motionspass. Vandring ska upplevas med alla våra sinnen för njutning, för att återfå kraft och energi. Det är hälsofrämjande för alla människor. Vi blir lyckligare och stressar ner med fina upplevelser i skog och mark.

- Människor blir gladare och lyckligare av naturen och det i kanske ännu större utsträckning under coronatider.

Jessica Andersson - lycklig av naturen.
Jessica Andersson - lycklig av naturen.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget