Svenskar spenderar mest av alla i EU på hudvård

Webben svämmar över av hudvårdsinfluencers och Youtubekonton med rekommendationer. Hudvårdsbranschen omsätter mer än någonsin. Behöver vi all den hudvård vi köper?

Svårt att välja i hudvårdsdjungeln.
Svårt att välja i hudvårdsdjungeln.

Enligt statistik från branschorganisationen Cosmetics Europe spenderar svenskar mest pengar per person på hudvård av alla länder i EU och intresset fortsätter att öka.

Maja Hultnäs, 17, har mestadels tagit hudvårdshysterin med ro.

– Jag köper en ansiktstvätt och använder den tills den tar slut, vilket kanske tar 4 månader. Så jag lägger väl inte mer än 50 kronor i månaden sammanlagt på hudvård, säger Maja Hultnäs.

Trots det är påverkan från influencers stor. Maja Hultnäs berättar om ett Youtubekonto hon följer, där användaren rekommenderar hudvårdsprodukter till intresserade. Kontot har fyra miljoner följare. Maja Hultnäs köpte ett märke som Youtubern hyllade och förväntade sig resultat men blev besviken.

– Det var en vanlig ansiktstvätt typ, inget hände.

Maja Hultnäs, 17 får hudvårdsrekommendationer via Youtube.
Maja Hultnäs, 17 får hudvårdsrekommendationer via Youtube.

Annica Joensuu, vd på Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR), menar att ökningen inom hudvårdsbranschen beror på det allmänna intresset att ta hand om sig själv. Hudvård och smink har snarare blivit en hobby för många. Intresset kan däremot ha lett till att vi överkonsumerar då många intresserade experimenterar med hudvård och testar olika produkter.

– Alla produkter som finns på marknaden är säkra och testade. Däremot om man köper från utländska webbshoppar kan man få tag på olagliga, falska och farliga produkter, säger Annica Joensuu.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget