Svenska speedwayligan börjar idag

Svenska speedwayligan har premiär klockan 19 ikväll.

Det som från början var tänkt att vara en serie med åtta lag, har blivit en serie med sju lag.

Det är säsongspremiär för speedwayligan och det är sju stycken lag som kommer slåss om guldet. Tanken var att det skulle varit åtta lag till start. Men efter Masarna, som vann guld så sent som 2020, gått i konkurs och behövt dra sig ur ligan är det sju lag kvar. Masarna som förening finns kvar, men bara på barn- och ungdomsnivå.

”Ekonomin är fortsatt ansträngd och styrelsen har ett tungt arbete framför sig, men vi ska göra allt vi kan för att våra lag ska kunna tävla till våren”, säger Lucas Dahl, ordförande i Masarna SK, i ett pressmeddelande.

Smederna vann guldet 2022.
Smederna vann guldet 2022.

Vilka är regerande mästare?

Det är Eskilstuna Smederna som är regerande mästare och ska försöka försvara sitt guld från 2022. Ett av lagen som vill vara med och utmana om pokalen är fjolårets tvåa Lejonen. En viktig pusselbit för de är att bästa poängplockaren från förra säsongen, Bartosz Zmarzlik, är kvar i laget. Han hade överlägset bäst poängsnitt bland alla förare förra säsongen.

Bartosz Zmarzlik under finalen förra året.
Bartosz Zmarzlik under finalen förra året.

Hur ser säsongen ut?

Alla lagen möter varandra två gången, en gång hemma och en gång borta, totalt 14 matcher. Sen går de sex bästa lagen som går vidare till slutspel. Medan det sjunde laget har spelat klart för säsongen. Slutspelet börjar i mitten av augusti.

Idag, tisdag, är det premiärdags för årets säsong. Västervik tar emot Lejonen, Indianerna möter Piraterna och Rospiggarna får möta förra årets vinnare Smederna.

Samtliga matcher sänds på ESS play.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget