Svensk industri hämmad av kriget i Ukraina – men sysselsättningen ökar

Svensk industri kan skönja en inbromsning till följd av Ukrainakrisen. Detta är något som investmentbolaget Industrivärden idag har fått erfara. Trots detta så fortsätter sysselsättningen inom branschen att öka, och arbetstillfällen finns att tillgå.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Idag har investmentbolaget Industrivärden släppt sin delårsrapport för årets första kvartal. Det är även den första rapporten från bolaget sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes.

I rapporten framgår det att bolaget har drabbats negativt av fallande börskurser och ökade energi- och råvarupriser. Bolagets substansvärde minskar med 14 procent. Resultatet landar på minus 15 miljarder kronor. Detta till skillnad från den sista december 2021, då resultatet hamnade på drygt 17 miljarder kronor på plussidan.

Flera svenska industribolag som Industrivärden är delägare i har drabbats negativt av konflikten. Ett av dessa, som investmentbolaget är största ägare i, är Volvo AB. De har enligt sistnämndas presschef Claes Eliasson bland annat stängt ner sina fabriker i Ryssland, och alla deras 1360 anställda i landet är permitterade.

– Det har dock en begränsad effekt på bolaget som helhet, eftersom Ryssland enbart står för cirka 3 procent av vår omsättning.

I längden kan Claes Eliasson dock se att konflikten kan ha en större effekt på bolaget, främst med tanke på den råvaru- och komponentbrist som kan uppstå. Då skulle konfliktens effekter även kunna spilla över på den svenska marknaden.

– Till exempel skulle det kunna bli brist på palladium, en viktig råvara vid batteritillverkning, säger Claes Eliasson.

Claes Eliasson, presschef Volvo AB
Claes Eliasson, presschef Volvo AB

Trots krigets negativa inverkan på stora delar av svensk industri, så ökar sysselsättningen inom branschen som helhet. Den ligger en bra bit över det historiska snittet, även om ökningen stannat av i och med krigets intåg. Det visar det senaste inköpschefsindex från Swedbank och Silf. Om något så är det snarare en ökad brist på arbetskraft inom industrin som kan skönjas. Här finns det för den arbetssökande alltså gott om jobbmöjligheter.

Till exempel väljer bilindustrin att anställa mer personal, kriget till trots. Detta på grund av en hög efterfrågan på bilar bland konsumenter.

– Detta pekar på en viss optimism inom branschen, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till TT.

Alla svenska industrier har alltså inte märkt av en negativ påverkan på sina verksamheter till följd av Ukrainakonflikten. Volvo Cars till exempel, som tillverkar personbilar, har till skillnad från Volvo AB, som tillverkar större transportfordon, inga fabriker i Ryssland. Bolaget har enligt Magnus Holst, presschef på Volvo Cars, på grund av detta hittills inte drabbats nämnvärt. Däremot lider de fortfarande av komponentbrist, till följd av coronapandemin. Företaget ser även, likt Volvo AB, att denna komponentbrist potentiellt skulle kunna förvärras i längden till följd av Ukrainakrisen.

– I framtiden skulle råvarubristen även den kunna orsaka problem för oss, men det är väldigt svårt att sia om ett sådant scenario i nuläget, säger Magnus Holst.

Magnus Holst, presschef Volvo Cars
Magnus Holst, presschef Volvo Cars
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget