Svårt för unga att planera framtiden efter corona

Smittspridningen av det nya coronaviruset har slagit hårt mot stora delar av samhället de senaste veckorna. Många ungdomar blir uppsagda från sina sommarjobb och går en oviss sommar och framtid till mötes. Elvira Jansson, 19, är en av alla unga på väg ut i vuxenlivet som nu har svårt att planera för framtiden.

Elvira Jansson från Göteborg fick i januari sommarjobb på ett hotell i den norska fjällbyn Gol. Lagom till att hon skulle skriva på anställningskontraktet slog det nya coronaviruset till med full kraft, och nu är det risk att det inte blir något sommarjobb alls. Norge har stängt gränserna och hotellet har inga gäster.

– Dom har egentligen bara sagt att hela personalen får avvakta besked, men just nu har dom inget jobb att erbjuda, säger hon.

Som många andra ungdomar består Elviras tidigare arbetslivserfarenhet av jobb inom hotell, restaurang och service, branscher som drabbats hårdast av coronakrisen med många konkurser och uppsägningar. Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, berättar för SVT Nyheter att 20 000 personer varslats om uppsägning i mars. 50 procent av dem jobbar inom hotell- och restaurangbranschen.

Elvira Jansson som tog studenten förra våren jobbade hårt under hela hösten och sparade pengar för att kunna flytta till Berlin med två kompisar och plugga tyska. Vid avfärden var smittspridningen inte lika utbredd men efter bara drygt en månad var krisen ett faktum. När Tyskland utlyste ett kontaktförbud bestämde sig vännerna för att resa hem.

– Vi förstod att det nog inte kommer bli bättre inom en snart framtid, och kände att vi borde åka medan vi fortfarande kunde ta oss hem, säger hon.

Väl hemma inväntar hon besked från hotellet i Norge och funderar över framtiden. Hon hade egentligen tänkt påbörja en längre utbildning till hösten, men funderar på att ge Berlin ett nytt försök om situationen lugnar ner sig tills dess. Dessutom har hon börjat ifrågasätta tidigare tankar på yrkesval.

– Innan var jag sugen på nåt mer intressebaserat, typ media, men nu börjar jag fundera på om man ska jobba med något tryggare. Man inser att man kanske inte kan ta allt för givet.

På grund av den stora osäkerheten corona för med sig är alla beslut än så länge på paus. Yrkesval och utlandsflyttar tycker hon är för stora beslut för att tas i panik- och kristider.

Men trots alla tråkiga omständigheter är Elvira tacksam över att hon lyckades ta sig hem och flytta tillbaka till föräldrahemmet i Göteborg.

– Det var tur att mina systrar inte hann bråka klart om vem som skulle få ta över mitt rum än, säger hon.

Här kan du läsa vår corona-ordlista.

Elvira Jansson.
Elvira Jansson.
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget