Suzi P, 16: “Mina följare är med i musikskapandet”

Artisten Suzi P är aktiv på sociala medier. Med hjälp av Instagram och Snapchat låter hon sina följare vara delaktiga i musikskapandet.

- Mina följare är allt. Vi delar låtidéer och videos med varandra varje dag, säger hon.

Foto: Eva Edsjö

Suzi Pancenkov - Suzi P - har gjort succé på sociala medier det senaste året. Med egna tolkningar av artister som Lani mo och Ricky Rich har 16-åringen blivit en bubblare på den svenska hiphop-scenen.

- Det började på riktigt när Linda Pira delade en av mina videos.

Vad hände?

- Jag och min syster hade startat en Facebook Live och hon kom in. Jag tänkte “shit, det här är min stora chans”. Jag började sjunga allt jag kunde och hon kommenterade att det lät grymt. Hon la till mig på Snapchat men jag kunde inte tro att det var den riktiga Linda Pira. Sedan skickade hon en snap på sig själv och jag bara “OMG!”.

Redan som 15-åring började Suzi och hennes syster Gina dela videos med egna versioner av kända hiphop- och r&b-låtar på sociala medier.

- Jag såg killar överallt som delade när de rappade och freestylade. Men inga tjejer. Det fanns ingen tjej som gjorde sin grej, liksom.

Trots att hon kände sig osäker testade Suzi att spela in en video där hon tolkade Let Me Love You av Mario. Videon genererade i flera hundra nya följare på bara några timmar.

Idag har Suzi P 44k följare på Instagram, närmare 20k på Youtube och hennes videos har flera hundra tusen visningar. I mars i år släpptes första egna singeln Shunon.

Fokus på sociala medier

Suzi lägger mycket fokus på sociala medier. Mycket av kontakten med följarna sker via Snapchat och Instagram. Genom plattformarna låter hon följarna vara med i musikskapandet.

- Jag använder följarnas input. Om jag lägger ut två videos med olika sound, och den ena får bra respons och den andra dålig, då väljer jag att fortsätta med den som går bra.

- Vi delar låtidéer och videos med varandra varje dag.

Kan det finnas en baksida med att du låter dina följare vara med och bestämma?

- Nej. Självklart delar jag inget som jag inte själv tycker är bra. Att mina fans säger vad de tycker gör det bara lättare för mig att välja vad jag ska lägga mer tid på. Det är ju dem jag sjunger för.

Foto: Eva Edsjö

Suzi har tagit paus från skolan för att satsa på musiken. Hennes plan är att bli så stor som möjligt i Sverige, för att sedan rikta fokus utomlands.

Har du någon plan B?

- Yes, jag ska gå klart gymnasiet. Barn- och fritidsprogrammet. Man vet aldrig vad som händer.

3 maj släpps Suzi Ps nästa singel FLAX.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget