Har du kanske ätit en saftigt skiva bröd med smör till frukost imorse? Eller en fralla med nutella? Då är chansen att din frukost innehöll surdeg ganska hög. Omedvetet har du då firat den svenska surdegsdagen som infaller varje år på den andra lördagen i April.
Men vet du vad surdeg egentligen är, hur det används och hur du kan baka med surdeg hemma?
Om du bakar bullar hemma använder du förmodligen oftast jäst och vet vad som händer om du glömmer jästen. Bullarna jäser inte och blir kladdiga och små. Men lång tid innan jäst började användas för att baka användes det surdeg som jäsmedel. Eftersom surdegen har funnits så länge är det inte helt klart vart den verkligen kommer ifrån men många tror att den användes för första gången för 6000 år sedan i Egypten. Precis som jästen som man kan köper på mataffären innehåller surdeg levande bakterier som gör att bakverket jäser och blir saftigt.
– Den får degen att bli mer levande. Man lär sig hela tiden och varje dag nya sätt att jobba på för att försöka förbättra resultatet, menar Linn Eriksson som har jobbat som bagare i sju år. Innan dess gjorde hon en treårig utbildning där hon lärde sig allt om bullar, bröd och surdeg. En bagares vardag riktar sig efter degen och är därför inte alltid förutsebart:
– Degen beter sig annorlunda varje dag beroende på temperatur, tid och mjöl. Jag tycker om att lära mig och att jobba med känsla, säger Linn Eriksson.
Degen beter sig annorlunda varje dag
Läget lovar, du måste inte vara proffs för att baka med surdeg. Det enklaste sättet att börja baka med surdeg är att ta med en vanlig tom glassburk till ett bageri, vara snäll och fråga om du kan få en liten portion av deras surdeg. Sedan gäller det att ta hand om din surdeg och mata den. Lyckligtvis äter surdegen ingen lyxmat utan nöjer sig med bara två billiga ingredienser: Vatten och mjöl.
– Mata den ungefär en gång i veckan med lika delar vatten och mjöl när den inte används och ha den i kylen, mata surdenen dagen innan den ska användas och ha den i rumstemperatur över natten så den kommer igång och jäser och börja bubbla, tipsar Linn Eriksson.
Det betyder alltså att du blanda exempelvis 30 gram surdeg, 30 gram vatten och 30 gram mjöl i ett nytt glasburk och ställer den i kylen eller inte, beroende på om du planera att baka dagen efter eller inte. Restsurdegen kan du till exempel ge till en kompis, kanske tillsammans med ett handskriven recept som en rolig liten påskpresent?!
Viktigt i samband med surdeg är att du alltid tar det med humor och att du inte stressar. Tänk på att de små surdegsbakterier kan vara ganska egensinniga och gör som de vill.
– Ha tålamod!, säger Linn. Om du inte har det finns det ju lyckligtvis möjligheten att njuta av en saftig skiva surdegsbröd ändå, bakat av Linn eller en annan duktig bagare.