Studenten 2021 blir inte lätt

De vita mössorna är framtaga och slutproven skrivs för fullt. Men årets student är inte som förr.

William Johnsson, Ludvig Käcker och Vincent Fosser utanför deras studentbal.
William Johnsson, Ludvig Käcker och Vincent Fosser utanför deras studentbal.

Det ösregnar när två glada tjejer går förbi med sina studentmössor. Där det förut satt en blågul kokard har tjejerna istället rosa stenar. Emelie Alstad och Wilma Olofsson går i samma klass på gymnasieskolan Wargentin.

– Man har saknat alla dagar som man räknar ner, 100 dagars och så, där det brukar vara fester. Men det har ju inte blivit något av, så vi har fått slå ihop klassen och göra andra saker istället. En kväll firade vi med brännboll i Björkbackaparken, säger Emelie och skrattar.

Det är tradition att fira 200-, 100- och 50-dagar innan studenten. I år har det inte varit möjligt på grund av restriktionerna. I barerna får det inte sitta mer än fyra personer vid varje bord och sällskapen måste hålla en meters avstånd mellan varandra. Sedan stänger barerna vid halv nio.

– Det känns tråkigt eftersom allt runtomkring studenten är det som man har sett fram emot sedan man var liten. Men på onsdag ska vi ha studentbal och man gör ändå sitt bästa, så det blir kul, säger Wilma.

Emelie Alstad och Wilma Olofsson.
Emelie Alstad och Wilma Olofsson.

Utanför klubb Marité i Östersund står tre killar och tar en rökpaus. Det är studentbal och genom fönstren ser man lokalen packad med kostymer och glammiga klänningar. En ovanlig syn i pandemin.

– Det är väldigt speciellt, helt annorlunda från hur det har varit andra år. Men det har fungerat och man har accepterat vad det är just idag. Vi gör det bästa av det, säger William Johnsson.

Kvällens bal är för studenterna från Fjällgymnasiet i Svenstavik. Det är regnigt ute och förutom de tre killarna är alla inomhus. De sitter på sina platser, inte särskilt klubblikt men dans är inte aktuellt.

Förra årets studentfirande drabbades också av pandemin men i år är restriktionerna hårdare. Micke Eriksson som är VD och delägare för Marité förklarar hur balerna går till.

– Vi har tagit hit myndigheterna, gått igenom den här tillfälliga dukningen och sett till att man håller en meter mellan borden. Sedan har vi planerat flödet. Studenterna kommer in, går upp på övervåningen för fotografier och sedan går de ner för att sätta sig vid bords, säger han.

Ordningsvakten ser till att restriktionerna följs under studentbalen.
Ordningsvakten ser till att restriktionerna följs under studentbalen.

Innan pandemin var nedervåningen ett dansgolv men nu är det fullt med uppdukade bord. Där får man dansa vid sin plats, ”stådans” kallas det, men får inte göras samtidigt som man håller i en alkoholdryck. Just nu är det olagligt att stå upp med alkohol i handen.

– Det är klart det rycker i studenterna när klockan börjar närma sig åtta och vi spelar lite musik, men de klarar det jättebra. Mycket bättre än sittfesterna vi har haft med äldre publik, folk som är vana att festa på nattklubbar. De får man verkligen säga till. Men studenterna har skött sig jättebra hittills, det tycker jag är viktigt att framföra, exemplariska, säger Micke.

Majoriteten av årets studenter har aldrig upplevt en klubbnatt då de blev myndiga under eller precis innan pandemin. Det betyder dock inte att de aldrig har festat.

– På mösspåtagningen förra veckan drack vi och höll på vid Österängen. Även fast vi hade fått i oss lite (alkohol) så höll vi bra avstånd mellan klasserna och alla andra som var där. Polisen är ju där och vaktar så man känner sig trygg, säger Christian.

Christian Olofsson och Siri Stenman är elever på Wargentinskolan där de har representerat sina klasser i skolans studentplanering. Ibland har planeringen fungerat som krismöten när ny information om viruset släppts.

– Det kan vara svårt att bestämma saker. Eleverna vill en sak och skolan vill en annan, så man får försöka mötas på mitten. Det är väl det jag har tyckt är tråkigt också, att det har varit lite krångligt att hitta lösningar som känns bra, berättar Siri.

Deras gymnasium har nu bestämt sig för att studenten ska ske under loppet av två dagar, något som många skolor i landet gör. Utspringet kommer att ske klassvis och sändas live på internet.

På Christians studentmössa står det Ajjemen, något han ofta säger. Siri har lärarens smeknamn Conny på mössan.
På Christians studentmössa står det Ajjemen, något han ofta säger. Siri har lärarens smeknamn Conny på mössan.

– Det jobbigaste är att man inte kan planera för livet efter studenten. Ifall jag hade velat plugga i Lund så vet jag inte om det kommer vara distans eller på plats. Det är jobbigt. Förhoppningsvis hinner vi få vaccin snart, det hade varit kul att tågluffa lite och träffa nya människor, säger Siri.

Christian vill göra den militära grundutbildningen. Mönstringen har skjutits fram en bit men det ska inte finnas några större komplikationer så han känner sig lugn. Många studenter uttrycker sig hoppfullt, tacksamma över att få fira skolans slut tillsammans med sin klass, trots att det inte blivit som de önskat.

– Studenten ska vara fylla, bråk och… bara skitkul. Vi har roligt även fast man måste anpassa sig. Det hade säkert kunnat vara väldigt mycket roligare men vi har varandra liksom. Han där är från Skåne, han är från Stockholm och jag är härifrån, allt det där spelar fan ingen roll. Bara man har roligt tillsammans, säger William med sina vänner utanför klubben.

Jämtlands Tidning

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget