"Störst av allt"- stjärnan om framtidsdrömmarna

Kritikerna hyllar skådisen Hanna Ardéhn, 23 år, för hennes gestaltning av Maja i Netflix-serien “Störst av allt”. Hon är både rörd och generad över mottagandet.
- Jag vet inte riktigt om jag kan ta till mig det, säger hon till TT.

I serien spelar hon Maja Norberg, en ung tjej från Djursholm som både semestrar på en lyxjakt i medelhavet och är med vid en skolskjutning i ett klassrum. Det är just de kontrasterna skådespelaren har fått mest hyllningar för - övertygelsen hon visar i sin gestaltning av både lycka och mörker.

Till vardags bor Ardéhn i Linköping där hon pluggar psykologi på Linköpings universitet. Hon är inne på det fjärde året, och hon planerar att fullfölja sin utbildning.

- Helst hade jag velat kunna kombinera både psykologin och skådespeleriet på något sätt, säger hon.

Psykologistudierna har hjälpt henne att komma i kontakt med sina känslor och de har även hjälpt henne att få förståelse för andra människor, berättar hon.

- Det har också hjälpt mig att hitta logiken i min karaktär Maja, att förstå varför hon agerar som hon gör.

Rörd av den fina kritiken
Det varma mottagandet av “Störst av allt” beskriver hon som en lättnad. Hon lyfter gärna fram manusförfattare, regissörers och producenters insatser men hon har svårare att prata om hyllningarna av henne.

- Jag blir väldigt rörd av det, lite generad nästan. Man blir så ödmjuk av att läsa det. Själv ser jag ju småsaker där jag tänker att jag kunde ha gjort det bättre.

Ser du rollen som ett genombrott för dig?

- Jag vet inte, jag är bara så otroligt tacksam för att jag har fått vara en del av det här projektet. Det känns så stort, men jag har inte tänkt på vad som kommer härnäst.

Att någon gång få göra ett kostymdrama är en dröm hon har. Hon älskar Jane Austen och hennes favoritfilm är “Stolthet & fördom” från 2005 med Kiera Knightley i huvudrollen. Hon har dessutom alltid dragits till mörker och hon älskade vampyrer och hejade lite på häxan i “Snövit” som liten. Thriller och skräckdrama känns därför också lockande för skådisen.

Hon har ännu inte fått någon ny roll. Hon kan tänka sig att göra något nytt projekt i Sverige, men hon testar också gärna på något helt annat.

- Att spela in utomlands hade varit kul. Inte minst bara för att få uppleva någonting helt nytt, men också för att få komma ur min bekvämlighetszon.

Serien utspelar sig i Djursholm.
Serien utspelar sig i Djursholm.
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget