Stolpe ut för “The English game”

Den nya Netflix-serien “The English game” lyfter klasskillnader både på och utanför fotbollsplanen. Inspirerad av verkliga händelser under sent 1800-tal får vi följa arbetarklassens kamp om att förändra sporten från en gentlemannasport till det som kommer att bli den moderna fotbollen.

Edward Holocroft som Arthur Kinnaird.
Edward Holocroft som Arthur Kinnaird.

I “Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes nya verk får vi i en sex avsnitts lång serie följa två huvudpersoner baserade på verkliga fotbollsspelare. Den ena, Fergus Suter, spelad av Kevin Guthrie. Den andre, Arthur Kinnaird, spelad av Edward Holocroft.

Suter och Kinnaird representerar olika klasser av det engelska samhället under sent 1800-tal. Suter är den motiverade mannen från arbetarklassen som blir lockad från Skottland till engelska Darwen FC för att se till att de blir det första laget från arbetarklassen att vinna den prestigefyllda FA-cupen. Kinnaird är mannen från överklassen som till vardags arbetar på banken och spelar fotboll i det framgångsrika Old Etonians, laget vars medlemmar skapat reglerna för den engelska fotbollen.

De två karaktärerna inleder serien som motparter, men kommer närmare och närmare varandra för varje avsnitt. Framförallt är det Kinnairds personlighetsförändring som gör att de båda mot slutet av serien kan förstå varandras värderingar. Kinnaird inser att sporten har blivit något mycket större än vad han och hans lagkamrater någonsin trodde, det har blivit mer än en sport. Serien förmedlar sitt budskap om att fotbollen kan ena samhällets olika klasser genom detta, och karaktärerna som symboler för sina klasser fungerar väldigt bra.

Men överföringen av känslor till tittaren är det som sänker serien. Som tittare förstår man genom deras dialoger att fotbollen betyder väldigt mycket för karaktärerna, men scenerna som ska komplettera detta lyckas inte förmedla rätt känslor. Serien blir nästan allt man hoppats på, men inte riktigt. Det blir nästan mål, stolpe ut.

Betyg: 3/5

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget