Steven Spielberg funderar på könsbyte – för Indiana Jones

År 2020 har Harrison Ford spelat arkeologen med den ikoniska hatten och piskan i 39 år.
År 2020 har Harrison Ford spelat arkeologen med den ikoniska hatten och piskan i 39 år.

I nästa film verkar Harrison Ford göra sin sista insats som den hattbärande ikonen, och än så länge är det inte bestämt vem som ersätter honom. Men det kan bli en kvinna.

Efter filmen som kommer 2020 tycker Spielberg att det är dags för en förändring. Det skulle inte vara den första manliga superhjälte som byter kön. Nyligen har de fyra spökjägarna i rebooten av Ghostbusters 2016, den trettonde doktorn i Doctor Who, och serietidningsversionen av Thor blivit tjejer.

Det är nya tider, och inte nog med att tjejer blir till killar: på sista tiden har dessutom många vita karaktärer fått nya versioner, med nya hudfärger. Miles Morales som spindelmannen, stormtroopern Finn i Star Wars: The Force Awakens, och Human Torch i senaste Fantastic Four.

Många av karaktärerna ovan har fått stå ut med en hel del hat från arga fans som inte gillar ändringarna. Ivan Reitman som producerat den senaste Ghostbustersfilmen svarar på hatet in en intervju med LA Times att en helt kvinnlig uppsättning var ett logiskt beslut som speglar vår tid: en helt annan än i originalfilmen från 80-talet.

John Boyega som spelar Finn i The Force Awakens håller med:

– Jag är med i filmen, vad ska folk göra åt det? Antingen gillar man den eller inte. Jag menar inte att det är framtiden man ska vänja sig vid: den är redan här. Mörkhyade män och kvinnor syns allt oftare i rutan. Att saker ska vara “whitewashed” är helt enkelt orimligt, säger han i en intervju med People Magazine.

När det gäller namnet på hjälten i Indiana Jones-serien ser Spielberg inga problem alls:

– Vi skulle behöva ändra namn från Jones till Joan. Det skulle inte vara någonting fel med det.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget