Fem myndigheter får ett samlat uppdrag av regeringen att ta fram det som krävs för att ett fritidskort med pengar till barn mellan 8 och 16 år ska kunna införas under nästa år. Reformen bygger på en överenskommelse mellan Tidöpartierna Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna och kommer att införas under nästa år.
Staten ger unga pengar till fritidsaktiviteter
Är du mellan 8 och 16 år? Grattis! Nästa år kommer du få pengar att spendera på fritidsaktiviteter.
Men hur mycket pengar som ska delas ut och vad de kan användas till är inte klart ännu.
– Fritidskortet kommer att ge fler barn och unga möjligheten att i gemenskap med andra få tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och föreningsliv, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

”Det här blir en viktig reform för att motverka fysisk och psykisk ohälsa och lägga grunden för en mer jämlik hälsa”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i regeringens pressmeddelande.

Regeringen har i år avsatt 50 miljoner kronor för att ta fram det som behövs för att införa fritidskortet. Förutom E-hälsomyndigheten – som får huvudansvaret av införandet av kortet – så är även Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Statens kulturråd är inblandade.
Begränsningarna oklara
Men premisserna för hur fritidskortet ska se ut är inte klara. Ännu är det inte bestämt hur mycket pengar som kommer finnas till barnen och ungdomarna att spendera. Det kommer även införas begränsningar till vilka verksamheter kortet kan användas till. Regeringen skriver i pressmeddelandet att “organisationer som utför aktiviteterna ska ha en långsiktig och seriös verksamhet”.
Nästa år beräknar regeringen avsätta 731 miljoner kronor och från och med 2025 beräknas reformen kosta 792 miljoner kronor.











