Statement ingen festival för unga tjejer

Foto: TT

Statement festival är en frizon för kvinnor, transpersoner och icke-binära som vill njuta av festivalupplevelsen utan att känna sig otrygga, men 18-årsgränsen stänger många unga tjejer ute.

– Det finns alltid behov av trygga rum för unga människor. Tyvärr kommer inte årets festival vara ett av dem, säger arrangören till Läget.

Frida Hyvönen, Beatrice Eli och Joy är bara några av artisterna som i slutet av augusti gästar den mansfria festivalen på Bananpiren i Göteborg. Initiativet kom från komikern Emma Knyckare, som twittrade ut idén efter att media rapporterat om ännu ett sexuellt övergrepp på en svensk festival.

Men alla kvinnor kommer inte kunna njuta av evenemanget. Alva Björkman är 16 år och hade gärna gått på den mansfria festivalen. Hon har aldrig varit på festival tidigare och tror att Statement hade varit en trygg första upplevelse.

– Jag tycker att festivalen är en bra protest mot sexuella övergrepp. Det blir en plats för kvinnor att uttrycka missnöje, men även för att njuta över musiken och ha roligt. Det är något alla kvinnor borde få del av, inte bara de över 18. Det finns för få trygga platser för unga tjejer, säger Björkman.

För Läget berättar arrangören att de är medvetna om behovet av  och att åldersgränsen beror på olika krav för att få tillstånd till festivalen.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget