Soldaten Albin vill bidra till en tryggare värld

Efter flera års dalande intresse kan nu allt fler ungdomar tänka sig att genomgå värnplikt. Rysslands invasion av Ukraina förra året kan vara en av orsakerna. Soldaten Albin Nilson tycker det känns skönt att veta att han bidrar till en tryggare värld genom sitt arbete.

Lednigssoldaten Albin Nilsson under sin utbildning.
Lednigssoldaten Albin Nilsson under sin utbildning.

– Det har hjälpt mig själv väldigt mycket när man hör på nyheterna om oroligheter runt om i världen. Det är lättare att smälta eftersom jag själv då kan tänka att jag bidrar till en tryggare värld, säger soldaten Albin Nilson.

Enligt Försvarsmaktens siffror från förra året minskade ungas intresse för värnplikt ända fram till utbrottet av kriget i Ukraina, varpå man ser en skarp vändning. I februari 2022 visade 16 procent av landets unga intresse för militär grundutbildning, för att månaden efter öka till 28 procent.

En annan värld

När Albin påbörjade sin bana inom det militära såg omvärlden annorlunda ut. Sedan dess har krig brutit ut i Europa, något Albin och hans kollegor ofta talar om och som påverkat hans syn på sitt arbete.

– Som soldat känns det ju inte mindre hemskt att det är krig i Europa, men i mitt tycke handlar yrket mer om att förebygga konflikter än att ”kriga”. Därför lägger jag personligen ytterligare vikt och fokus vid mina arbetsuppgifter snarare än att oroa mig för framtiden.

En framtid inom Försvarsmakten

Det var inte alltid självklart för Albin att framtiden låg inom Försvarsmakten. Som född 1998 var han bland de sista som han bli myndiga innan värnplikten återinfördes 2017. Det var först som 20-åring Albin fick för sig att ansöka om att genomgå militär grundutbildning.

– Jag hade pratat med en bekant som hade gjort värnplikt och blev inspirerad. Det som lockade var utmaningen och att få testa på något helt annorlunda från mycket man gör annars.

Och utmaning skulle det bli under utbildningen. Inte bara fysiska, utan även mentala prövningar, berättar Albin.

– Jag har lärt mig väldigt mycket, bland annat när det kommer till att veta att kroppen klarar av mycket mer än vad man tror.

Högvakten utanför Stockholm slott.
Högvakten utanför Stockholm slott.

Försvarets ceremoniella gren

Albin arbetar som ledningssoldat på livbataljonen. Det innebär att han spenderar vinterhalvåret med att öva som andra soldater. Under sommarhalvåret däremot, arbetar han med försvarsmaktens ceremoniella uppgifter. Det kan handla om att delta i vaktparader, medverka på statsbesök eller stå som högvakt utanför slottet.

Till högvaktens uppgifter hör även att skydda kungafamiljen, Stockholms- och Drottningholms slott samt att bidra till huvudstadens militära beredskap.

Hur är det att stå som högvakt?

– En arbetsdag består av tre till fem tvåtimmarspass. Det kan vara utmanande att stå stilla så länge. Man får ont både här och där, i muskler man inte visste att man hade. Det är ändå roligt, särskilt på dagarna. På nätterna när det är tomt på folk är det tråkigare.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det är helt klart variationen, att arbetsuppgifterna skiftar varje halvår. När vi övar vintertid vet jag att vi bara kommer göra det under en begränsad tid vilket gör att jag tar vara på tiden mer.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget