SOK backar World Athletics

Från och med den 6 april fram till den 1 december 2020 är det inte möjligt för friidrottare att kvala in till OS i Tokyo enligt World Athletic. SOK som använder egna, högre kvalgränser håller med om beslutet.

– Det måste vara hög internationell nivå på tävlingarna, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.

Thomas Engdahl under sin tid som förbundskapten för svenska friidrottslandslaget.
Thomas Engdahl under sin tid som förbundskapten för svenska friidrottslandslaget.

Efter beslutet att sommaren 2020 inte kommer att kunna användas för att kvala in till OS i Tokyo var svenska friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint besviken. Hon menar att det kommer att minska motivationen hos idrottarna. Thomas Engdahl som jobbar som sportchef för Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, är av en annan uppfattning.

– Det är ett ganska naturligt beslut eftersom det inte finns några tävlingar. För att friidrottare ska kunna rankas måste det vara fler än 5 tävlingar på en säsong och nu när det förmodligen inte blir Diamond League lär rankningssystemet frysas. Vi måste också ha ett världsperspektiv för samtidigt som vi i Sverige kan fortsätta att träna och tävla inhemskt så finns det länder som inte alls har den möjligheten Det finns heller inget antidopningsarbete och därför känns det bäst att det inte är möjligt att kvalificera sig till ett mästerskap.

SOK använder sig i de allra flesta friidrottsgrenar inte av IAAFs kvalgränser, som är den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund. Istället sätter de egna nomineringsnivåer som svenska friidrottare måste klara för att få vara med på ett OS. Thomas Engdahl menar att även deras nomineringsnivåer kommer att omfattas av World Athletics beslut. Han menar vidare att det inte är omöjligt att ta ut idrottare som inte har kvalificerat sig men att då måste SOK kolla från fall till fall. Resultaten måste också ske under specifika förhållanden, det måste vara en tävling av dignitet.

Hur ser ni på resultattävlingarna som det pratas om inom friidrotten. Är det ett rättvist sätt att få fram resultat?

– Nej men det är ett bra sätt att tävla på men resultaten ska göras på tävlingar med hög internationell nivå för att vi ska kunna släppa en idrottare till ett mästerskap, säger Thomas Engdahl.

Friidrotten var först med beslutet att ändra förutsättningarna för att kvala in till OS. Enligt Thomas Engdahl var de inte heller sist.

– Jag har inte hört något mer ännu om andra idrotter men i mitten av april kommer beslut från internationella förbund. Alla kval kommer att se annorlunda ut. Vissa idrotter som exempelvis olika kampsporter och golf använder ju rankningssystem. Där har golfen redan fryst sin rankning.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget