Omöjligt att kvala in till OS i Tokyo under sommaren 2020

Det är redan bekräftat att OS som skulle hållits i Tokyo sommaren 2020 flyttas fram ett år. Nu står det också klart att det inte är möjligt att använda sommaren 2020 för att kvala in till OS.

– Beslutet kommer påverka våra friska aktivas mål och glädje med denna sommar vilket är trist givetvis, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint
Sveriges förbundskapten Karin Torneklint

I normala fall kan man kvala in till OS samma säsong som mästerskapet hålls och säsongen innan mästerskapet. Eftersom det nya coronaviruset har haft en så stor spridning under våren är det dock inte möjligt att använda resten av utesäsongen 2020 för att kvalificera sig.

Från och med den sjätte april till den första december är det inte möjligt att kvalificera sig. Fortsatt tävling uppmuntras och det kommer inte påverka statistik eller rekord utan bara idrottares möjlighet att kvalificera sig. Det var det Internationella friidrottsförbundet World Athletics som tog beslutet tidigt imorse.

– Jag är tacksam för det detaljrika arbetet och responsen från friidrottskommissionen som tror på att ta bort kvalificeringsmöjligheter under denna tidsperiod ger mer säkerhet för idrottsplanering och förberedelser. De tror att det är det bästa sättet att säkerställa rättvisa i vad som förväntas bli en orättvis sommar när det kommer till antal tävlingsmöjligheter i och med svårigheterna att resa och korsa gränser, säger Sebastian Coe i ett pressmeddelande från World Athletics.

Idrottare som kvalade in redan sommaren 2019 fortsätter att vara kvalificerade och kan tas ut av respektive lands olympiska kommitté. Trots att sommaren 2020 går bort kommer denna kvalperiod att vara fyra månader längre än normalt enligt World Athletics, som också meddelar att halva deras personalstyrka varslas temporärt.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint tycker inte om beslutet och till friidrott.se uttrycker hon sina tankar.

 – Det är mycket olyckligt för de aktiva som inte har kvalat än, då ett resultat från i år borde vara kvalificerande. Det är långt ifrån alla länder som har stängt ner helt och vissa länder är på väg tillbaka, och vi behöver ljus i tunneln. I Sverige kan våra aktiva fortfarande träna utomhus och tävla i små lokala tävlingar och DL och EM är fortsatt inte strukna. Beslutet kommer påverka våra friska aktivas mål och glädje med denna sommar vilket är trist givetvis.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget