Snart utses Sveriges bästa målare

I eftermiddag avgörs Måleri-SM. En tävling som anordnas vartannat år där de unga talangerna, som har valt att satsa på måleriyrket, tävlar om att representera Sverige i Måleri-VM.

Evelina Hjert är en av de tävlande.
Evelina Hjert är en av de tävlande.

Tävlingen gick av stapeln den 10:e maj och har pågått i två heldagar i Växjö. Årets tema är att “våga synas” och de moment som de tävlande bedöms utifrån är bland annat fri dekorationsmålning, färgnyansering, tapetsering och bildöverföring.

Evelina Hjert, 17 år, studerar till målare på Wendesgymnasiet i Kristianstad och är en av de tävlande. Hon halkade in på måleri av en slump och fastnade direkt för noggrannheten som krävs i yrket. För Läget berättar hon att ingen dag som målare är den andra lik.

– Kunderna vill ha allt möjligt, därför blir det ett väldigt kreativt yrke.

Evelina berättar att det bästa med att vara målare, utöver att sätta den sista touchen, är att spackla och tapetsera.

Man får liksom vara med och sätta färgen i folks vardag.

Till Läget berättar Evelina att hon är glad över att ha fått chansen att vara med i Måleri-SM.

– Jag är en av dom nio bästa i Sverige, jag bryr mig inte om att vinna eller förlora. Det är ju ändå en fjäder i hatten att kunna säga att jag har varit med i Måleri-SM.

Evelina skickar med en uppmaning till de som drömmer om att jobba som målare.

– Först vill jag säga att du ska köra på det du tycker om, för om du brinner för det så blir det alltid bra. Sen tycker jag att vi behöver fler kvinnliga målare, hos oss finns det alltför få.

Klockan tre i eftermiddag utses den lyckliga vinnaren.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget