Snart konfirmationsläger - en upplevelse för livet

Varje år konfirmeras omkring 30 000 ungdomar inom Svenska kyrkan. Många upplever konfirmationslägret som en lärorik och händelserik – men framförallt rolig tid i sitt liv. – Mycket glädje, beskriver Jeanette Tell, präst inom Spånga-Kista församling.

David Jansson, 18, Timmy Gullberg, 13, Isak Jonasson, 16 och Edvin Simonsson, 17 minns sin konfirmation med glädje. Under onsdagskvällen hängde de på Spånga-Kista församling och deras ungdomskväll.
David Jansson, 18, Timmy Gullberg, 13, Isak Jonasson, 16 och Edvin Simonsson, 17 minns sin konfirmation med glädje. Under onsdagskvällen hängde de på Spånga-Kista församling och deras ungdomskväll.

Konfirmationen fungerar som en bekräftelse av dopet, men ungdomar kan även välja att döpas under lägret ifall man inte blivit det. Lägret ska ge kunskaper om kristendomen, men Jeanette Tell, som jobbar som präst inom Spånga-Kista församling, lyfter även fram andra syften. Lägret ska ge kunskaper i frågor om livet och en själv, vem man är som person och vem man är i förhållande till andra.

– Här ska man få våga fundera och provtänka. Man ska få livserfarenhet, allmänkunskap, kunskap om den kristna, och sen ska man såklart ha kul, säger Jeanette.

Före detta konfirmander minns sin konfirmation med glädje. Jeanette Tell menar att ungdomarna ska få en upplevelse av trygghet, och ungdomarna själva upplevde en stark gemenskap som hjälper en att ta sig igenom nya saker. Isak Jonasson konfirmerades 2020 och beskriver gemenskapen som en väldigt speciell känsla och hur nära man kom andra när man levde ihop.

– Det är en massa upplevelser och jag tror det bästa sättet att lära sig är att uppleva nya saker med nya människor, säger han.

”Man har många bra minnen från konfirmationen. Man fick lära känna nya människor och lära sig om livet och mycket om sig själv” - David Jansson.

Förutom kunskap om den kristna tron får man även med sig livsråd. Konfirmanderna lämnar lägret med nya lärdomar och en ny inställning till olika saker, men utan att ändra sin personlighet som Jeanette beskriver det. Timmy Gullberg menar att man har lärt sig inte vara kritisk innan man verkligen lärt känna någon. Edvin Simonsson är inne på samma spår.

– Jag lärde mig bry mig om andra på ett annat sätt och framförallt ha en en mer öppen bild med över hur jag ser på andra och vara mer accepterande som person, säger Simon.

Alla är inte troende efter konfirmationen, men det stoppar en inte från att ta till sig de många råd man får under lägret. Att inte döma människor hör till ett av det viktigaste budskapen Jeanette hoppas att konfirmander ska ta med sig efter konfirmationen. Hon hänvisar också till det uråldriga bibelcitatet “såsom jag själv vill bli bemött, bemöter jag andra”.

Men Jeanette Tell vill även att konfirmanderna ska känna att de aldrig är ensamma och att det alltid finns en andra chans, oavsett vad som händer i livet.

– När saker går fel, vilket det gör ibland i livet, vill jag att de ska känna att det finns alltid en väg ut från det. Man har alltid möjlighet att få förlåtelse och förlåta, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget