Slow Fashion på studenten

Second hand på utspringet? Studenten Alva Andersson, 18, springer ut den 13 juni från portarna på Norra Real. Vi har träffat henne under en eftermiddag med målet att hitta en värdig outfit för den stora dagen. Kraven? Billigt, miljövänligt och återvunnet.

Alva har på sig:

Mössa: 39 kr, skjorta: 79 kr, byxor: 79 kr.
Alva har på sig: Mössa: 39 kr, skjorta: 79 kr, byxor: 79 kr.

- Second hand är väldigt inne på min skola. Två av mina klasskompisar som jag hänger med har kanske 50 procent second hand i garderoben. Men bland mina kompisar utanför skolan är det inte lika trendigt. Jag handlar second hand, mycket mer förut, men nu är det så dyrt.

Vi träffar Alva i den stimmiga entrén i gymnasieskolan Norra Real. Treorna har precis avslutat sista lektionen för dagen och rör sig mot skåpen. Om mindre än en månad lämnar de skolan för evigt. Studenten förväntas vara en rolig och minnesvärd dag, men ofta kostsam. Alva är en av eleverna som vill komma billigt och miljövänligt undan. Hon har redan spenderat flera tusen kronor på skiva, studentflak och studentmössa (1884 kronor på bara mössan)!

Secondhand har blivit allt trendigare. Årets julklapp 2018 var det återvunna plagget och vem kan motsätta sig vikten av återvinning i dagens klimatkris? Men frågan är om trendfaktorn kring secondhand har fått priserna att stiga till skyarna. Har alla råd att vara miljövänliga?

Studentmössa för 39 kronor

Det första vi ser när vi kommer in i second hand butiken är fem klädställningar helt tillägnat studentkläder. Alva fingrar på de vita plaggen. Genast hittar hon en oanvänd studentmössa på en skyltdocka. Priset för mössan är 39 kronor.

Jag önskar nu att jag inte redan lagt 1884 kronor på en mössa. Jag hade kunnat pynta den själv med typ rhinestones, då hade den varit originell.

Alva provar flera outfits, men allt passar inte. Den vita klänningen i tyll gick inte att knäppa.

En vit skjorta och ett par rutiga byxor kan hon tänka sig att ha på sig, men det känns också lite tråkigt, tycker hon. Priset för byxorna och skjortan hon hittar i första butiken hade varit 158 kronor. Studentvänligt? Absolut. Men Alva tycker inte att man ska nöja sig med en “ok” outfit när man tar studenten.

Det ska ju kännas perfekt, säger hon.

I butik två hittar vi en klänning i siden, en jacka i linne och en väska i helt rätt stil. Allt sitter som en smäck och Alva poserar glatt i provrummet.

Prislappen på kalaset skulle gå på 598 kronor. Inte jättebilligt när en outfit från en fast fashion kedja kostar nästan samma sak. Alva påpekar att jackan dessutom har en fläck på bröstfickan som ser läskig ut, priset är därför alldeles för högt.

Du kan hitta mer originella saker second hand, men det har blivit så mycket dyrare. Det var billigare och mer som en sport förut. Nu lägger jag hellre 50 kronor extra på en ny outfit, typ (en utan läskiga fläckar red. anm) . Priserna har nog gått upp mycket för att det är trendigt.

Slow vs. fast fashion

Miljöaktivisten, bloggaren, föreläsaren och författaren Johanna Nilsson beskriver Slow fashion som idéen att kvalitet går före kvantitet. Slow fashion handlar om att prioritera färre plagg som håller längre och som har minimal negativ miljöpåverkan. Det är en inställning till mode och konsumtion, där medvetenhet och eftertanke står i fokus. Johanna Nilsson lägger stor vikt vid inspiration. Att undersöka och utforska vad som är din stil och hur du kan förverkliga den på ett hållbart sätt. Att välja tidlös design, bra kvalitet och hållbar produktion framför kvantitet och billigaste pris, skriver hon på sin hemsida.

H&M, Gina Tricot, BIKBOK, Mango och Zara är exempel på kedjor som däremot satsar på fast fashion. Grunden i fast fashion är billiga priser och hög omsättning. De levererar hela tiden nya plagg och pressar ner priserna. Det kan beskrivas som motsatsen till slow fashion. Fokus ligger på konsumtion och konkurrens. Miljöpåverkan, arbetsvillkor, kvalitet och hållbarhet hamnar långt ner på listan.

Slow fashion är bra på många sätt, men svårt när man som student ofta har lite pengar att lägga på kläder och kvalitet när vi handlar nytt. Det blir då svårt att prioritera alla gånger. Då är second hand det bästa alternativet för att ändå kunna handla miljövänligt och hållbart. Många plagg har dessutom högre kvalitét än de kläder vi kan hitta i en vanlig butik.

Alva har på sig:
Klänning: 249 kr, väska: 100 kr, jacka: 249 kr.
Alva har på sig: Klänning: 249 kr, väska: 100 kr, jacka: 249 kr.

“Dyrare än förut”

Trots den ursnygga outfiten svider priserna något i studentplånboken. Alva berättar att för några år sedan hittade hon en jacka för 45 kronor. Idag hade samma jacka kostat över tvåhundra kronor, tror hon.

Att second hand och vintage blivit trendigt och modernt har pushat priser till skyarna. Det öppnas allt fler vintagebutiker med utvalda plagg som kostar flera hundra kronor. Ofta hittas dessa butiker lätt av oss shoppingsugna då de huserar på attraktiva adresser. Vårt tips till er är att söka er utanför dessa adresser. Det är stor skillnad på att gå in i en städad vintagebutik och betala hundralappar för en blus. Visserligen är det slow fashion och om du har pengarna så är det najs. Men är du, precis som vi, student så är det roligare att betala 45 kronor för en tröja. Det tar tid, och allt kanske inte finns i din storlek. Det krävs tid, tålamod och fantasi, något som det kanske inte alltid finns energi eller möjlighet till.

Jag vill handla mer second hand för att det är bra för miljön. Förut var det mest prisvärt och miljövänligheten var en bonus. Ju äldre jag blivit ju mer miljömedveten har jag blivit. Jag är student och om priserna hade varit som förr hade jag nog haft en bra garderob och student-outfit, idag. Tyvärr har många butiker blivit så dyra.

Jakten på outfiten fortsätter. Det är mer tidskrävande och jobbigare än att gå till en vanlig butik tycker Alva. Det är dessutom tråkigt när priserna, i alla fall i Stockholm, är höga. Dessutom passade inte den första klänningen vilket var trist. Vi hade ingen lycka idag och studenten kryper allt närmre. Nedan ger vi tips på hur du kan försöka att hitta din studentoutfit secondhand. Kanske har du bättre tur än vad Alva och vi på Lägets redaktion hade idag?

Details. Foto: Tove Guander

Webbfråga Handlar du second hand

Visa resultat
Mer från: Personligt
Mer från Läget