Skaffa egna höns för att klara äggbristen

Salmonella, fågelinfluensan och ökade produktionskostnader pressar svenska äggindustrin inför påsken. Men hönsägarna sitter säker och att skaffa egna höns kan vara en lösning på ens äggbehov.

– Det är inte så komplicerat att ha höns, säger Katarina Hildingsdotter 4-H pedagog.

Två öländska dvärghöns, namnlösa för stunden.
Två öländska dvärghöns, namnlösa för stunden.

Skaffa egna höns

För att inte riskera att bli utan ägghalvor på påskdagen kan det vara en lösning att ha egna höns. Om du inte redan har tillgång till nylagda ägg blir det svårt att ordna till helgen men med lite ansträngning har du egna ägg till nästa påsk. För att äga höns behövs rätt förutsättningar och kunskap därför behöver man förbereda sig noga. På Eolshälls 4-H jobbar Katarina Hildingsdotter och får ta hand om gårdens sju hönor och tupp.

– De är Öländska dvärghöns, lite mindre och även prickiga, berättar hon.

Vanligtvis säljer gården sina ägg men på grund av fågelinfluensan går inte det just nu. Hönorna på Eolshälls får nu i stället ruva på sina ägg.

4-H pedagogen Katarina Hildingsdotter med en av gårdens hönor.
4-H pedagogen Katarina Hildingsdotter med en av gårdens hönor.

Att ta hand om hönor

Det finns flera lagar i Sverige som styr djurhållning och det blir lätt komplicerat. Det är viktigt att ha koll på alla bestämmelser för att ens höns ska kunna leva ett bra liv. Rätt boende, foder och utrymme behövs och man behöver vara väl förberedd. Men när allt väl är på plats kan de flesta ta hand om sina höns på ett bra sätt.

– Det är väldigt enkelt. På morgonen städar vi bort bajs och annat kladd. Hönsen gör allt ganska dammigt. En gång i veckan får vi storstäda, säger Hildingsdotter.

För att hönsen ska må bra är det viktigt att inne och utemiljön för djuren hålls rent. Jordbruksverket har flera riktlinjer för hur hönor och andra fjäderfän ska tas hand om.

En av gårdens hönor som ruvar sina och de andra hönornas ägg.
En av gårdens hönor som ruvar sina och de andra hönornas ägg.

Färska ägg

Hönor är uppskattade djur som kan hitta på underliga saker. Samtidigt som de är roliga att titta på är det även till nytta.

– Just nu värper våra höns men annars plockar man äggen varje dag och då kan en höna kan lägga cirka 3 ägg per dag, berättar Hildingsdotter.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget