Skådespelaren Peter Mayhew har avlidit

Foto: TT

Peter Mayhew, mest känd för sin roll som Chewbacca i Star wars-filmerna, har dött. Skådespelaren blev 74 år gammal och dog i hemmet med familj och vänner vid sin sida.

Mayhews familjemedlemmar meddelar beskedet om hans död via Twitter. Peter Mayhew spelade Han Solo's (Harrison Ford) kumpan från mitten av 70-talet fram till för några år sedan. "Han lade själ och hjärta i rollen som Chewbacca, och det syntes i varenda ruta i filmerna", skriver släkten i Twitter-uttalandet.

När den sjunde filmen "The force awakens" spelades in började åldern ta ut sin rätt och Mayhew delade på rollen med den unge finländaren Joonas Suotamo. För att sedan lämna över rollen helt i "The last jedi", som är film nummer åtta i ordningen.

Wookieen Chewbacca från Star wars-filmerna.
Wookieen Chewbacca från Star wars-filmerna.

Kollegorna sörjer
"Förkrossande att höra att min käre vän och mentor, den store Peter Mayhew, har gått bort. Han var en helt unik gentleman och en legend av oslagbar klass", skriver Suotamo på Instagram.

Filmernas skapare George Lucas skriver, enligt filmsajten IMDB, att Mayhew var "det närmaste en wookiee som en människa kunde vara, med stort hjärta och blid karaktär".

"En stor man med ett ännu större hjärta, som aldrig misslyckades i att få mig att le och en lojal vän som jag älskade djupt. Jag är en bättre människa för att jag känt honom. Tack Pete", skriver Mark Hamill som spelar Luke Skywalker i filmerna.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget