Separatistiska Sketchy Bitches Sthlm ordnar virtuell ritträff

Sketchy Bitches Sthlm får styra om till onlineverksamhet.
Sketchy Bitches Sthlm får styra om till onlineverksamhet.

Politiskt och religiöst obundna Sketchy Bitches Sthlm samlar kreativa kvinnor från alla åldrar och bakgrunder, coronarestriktioner eller ej.

– Det är kanske ännu viktigare nu, många sitter och känner sig ensamma, säger initiativtagaren Clara Hallgren.

Skethy Bitches

Clara Hallgren, 20, åkte till London tidigt 2019 och snubblade över en grupp som kallade sig Sketchy Bitches – en kreativ mötesplats fri från män. Inspirerad tog hon konceptet tillbaka till Sverige, samlade intresseanmälningar via sociala medier och hittade en lokal i Stockholm.

Det blev en plats att ses på en gång i månaden för att skapa, nätverka och utbyta erfarenheter för en slant som täckte lokalhyran.

Clara Hallgren, 20, drog igång Sketchy Bitches Sthlm under 2019.
Clara Hallgren, 20, drog igång Sketchy Bitches Sthlm under 2019.

En kvinnlig gemenskap

Sketchy Bitches Sthlm vill vara en slags kvinnlig motpol till de dammiga gamla herrklubbarna, en trygg plats där kvinnor kan samlas, stärka varandra och samtidigt slå hål på myter som att tjejer inte kan umgås i grupp utan att det blir cat fights.

– Det är en styrka att vi kommit förbi de fördomarna. Det här är inget ställningstagande mot män, jag tror bara att det kan bli en annan dynamik när det bara är kvinnor, säger Clara.

På grund av coronapandemin har hon nu tvingats tänka om helt när det gäller hur, var och när gruppen ska ses. Det är inte förbjudet att mötas i mindre grupper, men Clara känner ett stort ansvar inför alla som är utsatta och menar att det inte är nödvändigt för Sketchy Bitches att ses i verkligheten just nu.

– Jag försöker utöka onlineaktiviteten och komma med innovativa sätt för att hålla igång.

Sara Bayrami, 25, kommer delta på den första online-träffen.
Sara Bayrami, 25, kommer delta på den första online-träffen.

Virtuell ritträff

Den första virtuella träffen är nu schemalagd till söndag 5 maj och en som planerar att delta är Sara Bayrami, 25.

– Jag längtar faktiskt väldigt mycket. Jag tycker det är svårt att sätta sig ner själv och ta tid för att måla, att vara i ett umgänge och skapa är oftast den motivationen jag behöver. Grupper som dessa, för kvinnor och icke-binära, behövs också för att vi ska kunna vara starka mot strömmen.

Sara Bayrami deltog i höstas på en av de fysiska träffarna i Stockholm.
Sara Bayrami deltog i höstas på en av de fysiska träffarna i Stockholm.

Sara tror att det kommer ta både tid och energi för att vänja sig vid att umgås online, men att det kommer vara värt det. Hon deltog på Sketchy Bitches första träff i höstas och tyckte det var väldigt kul. Härlig stämning och välorganiserat. Både Clara och Sara tror att de som deltar kan komma att känna sig extra bekväma den här gången.

– Jag kan tänka mig att man har en annan trygghet när man sitter i sin hemmamiljö med sitt eget material. Det här blir en testrunda för att se hur det funkar och vad som går att förbättra, men min förhoppning är att det ska vara löpande, säger Clara.

Viktigt att hålla igång

Clara vill göra så mycket gott som möjligt för människor och menar att det är viktigt att hitta vägar för att hålla igång trots pandemi och restriktioner.

– Det känns roligt att försöka. Förhoppningsvis får det någon annan att bli lite piggare och gladare.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget