Att se bra ut på bild är nog något alla kan vara måna om men ibland går den dåliga självkänslan överstyr. En trend i sociala medier stavas snyggfilter och ska göra dig, ja, snyggare helt enkelt. Det finns flera varianter men den gemensamma nämnaren är en ”snyggare” version av dig själv.
Allie Vikström, 19, visar upp sitt instagramkonto där hon postat flera bilder på sig själv. Hon är lika snygg på varje bild med blont rufsigt hår och tjocka ögonbryn. Men det är inte snyggfilter som är ingrediensen – för något sådant har hon inte använt på en enda bild.
– Jag tror aldrig att jag har postat en bild eller video med filter i sociala medier där jag använt ett snyggfilter.
Allie är inget fan av filter som förändrar utseendet. Hon vet att man är snygg även utan stora läppar och långa fransar.
Hur hon ser på användandet av filtret speglas inte i vad hon själv möter i sociala medier. Där är det många som använder sig av utseendeförändrande filter. På frågan hur det påverkar henne är svaret att det inte gör det.
– Jag är nöjd med mig själv och hur jag ser ut men jag tror att vissa ser snyggfilter som enda sättet att vara snygg på, och ser man inte ut så är men helt enkelt inte snygg. Vilket såklart leder till att man mår dåligt.
Psykiska sjukdomar
Magdalena Berger arbetar som specialpedagog för barn och ungdomar. När hon fick frågan om att ställa upp på en intervju om ämnet snyggfilter kom svaret snabbt. Hon är nämligen intresserad av allt som påverkar ungdomskulturer.
Något som genast kommer på tal i intervjun är diagnosen dysmorfoforbi (BDD).
– Man är så missnöjd med sitt utseende att man gömmer sig och kan försöka ändra på det genom timmar av smink och hårfix, eller till och med bär något framför ansiktet för att inte synas. Man kan anse att man är så ful att det stör andra och då undviker platser där andra kan se en. Det är människor som hatar sitt utseende, förklarar hon sjukdomen.
Filter som förändrar utseendet till något som anses vara det bättre kan trigga igång sjukdomen eller förvärra den hos de som har den sen innan. Personer som lider av diagnosen är ständigt ute efter sådant som kan förbättra utseendet – vilket ju snyggfilter anses göra.
Snapchat dysmorphia är en diagnos som uppkommit efter att allt fler unga människor vill göra plastikoperationer.
– Det finns studier som visar att 55% av alla plastikkirurger i USA tagit emot en patient som visat upp en selfie med snyggfilter som förebild, säger Magdalena.
Att må dåligt över sitt utseende och rätta till det genom att operera sig, eller andra skönhetsbehandlingar, kan kännas som lösningen men enligt Magdalena kommer problemet förflyttas och förmodligen bli värre. Att bli frisk kräver psykologisk och medicinsk hjälp.
Magdalena tror att användandet av snyggfilter kan påverka självkänslan även hos de utan BDD. Men hon har inte förrän nu tänkt på det som något mer än en fluga på väggen och som ett amerikanskt syndrom.
– Det blir ett allvarligt problem när man springer till plastikkirurg för att man har en orealistisk bild av hur man ser ut och hur man kan se ut.
Perfektion
– Hela samhället har utvecklats att vi ska nå perfektion i allt. Det handlar om lägenheter, utseende, fysisk kondition, form och styrka, säger Magdalena och syftar på anledningen till varför man vill använda snyggfilter.
Hon menar att det finns en rastlöshet i samhället nu som gör att man hela tiden vill nå högre höjder.
– Många kända förebilder som skapar en bild av ett perfekt liv lider av psykisk ohälsa för att de ska leva upp till en norm. Jag tror att det kommer förändras för att dom inte orkar hålla den ribban och då kanske man börjar se till andra saker som betyder något.
En övergående fas
– Jag är inte mycket för att förstora problem som har med sociala medier att göra, jag ser det som en del av vår verklighet och att dom skulle finnas ändå på ett annat sätt. Det är ofta övergående faser i ens liv.
Inte heller svenska ordförande i Estetiska kirurgiföreningen anser att utvecklingen har varit oroande i Sverige. Det är först om det skulle ske en drastisk ökning som Magdalena menar att hon kommer bekymra sig för ungdomars psykiska hälsa.
– Jag har själv tagit bilder med filter och skojat till det. Det är också ett sätt att leka. Jag hade mina grejer när jag var ung och hade nog tyckt det var jättekul att experimentera. Det allra
viktigaste är nog feedback man får, att alla inte kommenterar att man är söt när man använder utseendeförändrande filter.
Allie Vikström och Magdalena Berger är eniga på den här punkten. Filter av olika slag kan användas som en rolig grej.
– Enda gången jag har använt filter är nog när jag skickat roliga bilder privat till kompisar, säger Allie.