Seinabo Sey hyllas i mystisk superstjärnas namn

Sångerskan Seinabo Sey vid mottagndet av Ulla Billquist-stipendiet.
Sångerskan Seinabo Sey vid mottagndet av Ulla Billquist-stipendiet.

Artisten Seinabo Sey får årets Ulla Billquist-stipendium. Utmärkelsen delas ut varje vår till en kvinnlig artist som berikar Sveriges musikscen.

Stipendiet delas ut för att hedra minnet av den svenska sångerskan Ulla Billquist. Seinabo Sey berättar att hon upptäckte Ulla Billquist i och med att hon fick hon fick stipendiet och att Ulla är en väldigt intressant och inspirerande förebild.

Mystik och tragik

Ull Billquist föddes i början på 1900-talet och var en superkändis i Sverige på sin tid. Hennes största hit är låten "Min Soldat" som släpptes 1940. Ulla var väldigt folkkär och på samma gång väldigt hemlighetsfull. Hon var gift med män flera gånger men hade också kärleksrelationer med andra kvinnor.

Homo- och bisexualitet var förbjudet i Sverige på Ulla Billquists tid och hon höll stora delar av sitt liv utanför offentligheten. Trots sina stora framgångar var Ulla olycklig och 1946 tog hon sitt eget liv. Vad som fick henne att ta det beslutet vet ingen. Polisrapporten hemligstämplades och pressen rapporterade knappt någonting om hennes självmord.

För två år sedan kom en ny dokumentär om Ulla, filmaren Lasse Zackrissons "När molnen skingras". Efter ett samtal med en av Ullas bästa kompisar påbörjade han arbetet med filmen som skildrar Ullas livsöde. Han menar att filmen berättar sanningen om Ullas liv.

Sångerskan Ulla Billquist var en superkändis på sin tid. Nu delas ett stipendium ut varje år till hennes minne.
Sångerskan Ulla Billquist var en superkändis på sin tid. Nu delas ett stipendium ut varje år till hennes minne.

I fint sällskap

Ulla Billquist-stipendiet delas ut av Folkets Hus och Parker och förutom äran ingår också 25000 kronor i utmärkelsen. Seinabo Sey är i fint sällskap med tidigare stipendiater som t ex Laleh, Robyn och Linnea Henriksson.

"Hennes sånger om att vara kvinna, att älska, att tillhöra, att vara utanför gör henne till en artist i Ulla Billquists anda. Hon är den kraft som behövs i ett samhälle där segregerande ideologier växer sig allt starkare. Med sin musik ger hon oss hoppet och tron på att en annan väg är möjlig", skriver juryn om Seinabo Sey.

Upptäck den mystiska superstjärnan Ulla Billquists musik här:

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget