SD vill riva kriminella områden

Sverigedemokraterna har presenterat sitt åtgärdspaket mot parallellsamhällen. Partiets ledare Jimmie Åkesson menar att Sverige plågas av ökande, grov brottslighet och att man måste införa åtgärder mot detta.

Tobias Andersson och Jimmie Åkesson vid Sverigedemokraternas pressträff.
Tobias Andersson och Jimmie Åkesson vid Sverigedemokraternas pressträff.

Under pressträffen idag uttalade sig partiets ledare Jimmie Åkesson och den rättspolitiska talespersonen Tobias Andersson om kriminaliteten i Sverige. Syftet med partiets åtgärdspaket är att komma tillrätta med det som kallas parallella samhällen. Ett parallellt samhälle är exempelvis en del av en stad där ett utbrett, kriminellt nätverk huserar. Den kriminella delen av staden blir som ett eget samhälle vid sidan av det vanliga samhället.

”Gryningsräder”

Ett av förslagen i åtgärdspaketet är utökad befogenhet när det gäller personer som inte är folkbokförda där de bor. Partiet vill att myndigheterna då ska kunna utföra vad de själva kallar för ”gryningsräder” där de har rätt att avhysa människor som inte är bokförda på adressen. Enligt SD:s förslag ska personer som påträffas på fel adress och inte kan bevisa att de har laglig rätt att befinna sig i Sverige, omedelbart kunna utvisas.

Ytterligare förslag gällde visitationszoner i vad partiet kallade ”kulturellt och kriminellt belastade zoner”. Detta skulle ge polisen utökad rätt att visitera personer i den typen av områden, exempelvis vid sökande av vapen.

Rivning som alternativ

Andra punkter som SD föreslog var en tvingande förskola för barn med två utlandsfödda föräldrar, där familjen bor i ett utsatt område. Utsatta områden är delar av städer där de flesta boende är lågutbildade med dålig ekonomi. Dessutom är brottsligheten kraftigt utbredd i dessa områden. Partiet vill också bygga bort utsatta områden genom stadsplanering. Både Tobias Andersson och Jimmie Åkesson pratade om att vissa områden då kan behöva rivas.

”Vi måste titta på rivning som alternativ”, sa Jimmie Åkesson under pressträffen.

Sverigedemokraterna uppgav inte någon summa för sina tilltänkta åtgärder.

Ämnen i artikeln
Mer om: Gängkriminalitet
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget