Kan den nya lagen stoppa våldet?

Gängskjutningarna sprider sig över landet och igår kom en ny lag som ökar kommuners ansvar över det brottsförebyggande arbetet. Men hur mycket extra trygghet får man för 21 kronor per invånare?

Läget talar med Lena Wetterlind, trygghetssamordnare i Söderhamn.

Lena Wetterlind, trygghetssamordnare i Söderhamns kommun.
Lena Wetterlind, trygghetssamordnare i Söderhamns kommun.

I februari 2022 sköts en ung man ihjäl i Söderhamn. Mordet skakade den lilla kommunen och nio män, flera av dem tonåringar, åtalades. Igår avbröts rättegången för att tre av advokaterna var jäviga.

Poserade med pengar på sociala medier

Under 2021 började flera av de åtalade posera med pengar på sociala medier, ofta maskerade. Och Polisen såg hur de började begå allt grövre brott.

Enligt kommunpolisen Stefan Zäll blev många inte förvånade över det tragiska mordet.

– Dels mot bakgrund av ryktet som de här grabbarna hade haft, men också utifrån ett allmänt konstaterande att skjutvapenvåldet breder ut sig över landet, säger han.

Föräldrakurser och fritidsaktiviteter

En lägesbild som publiceras i sociala medier, och samtal med kulturföreningar och religiösa samfund. Kameraövervakning i centrum och trygghetsvandringar. Det är några saker Söderhamns kommun gör för att öka tryggheten.

Igår beslöt Riksdagen om en ny lag som ger kommuner större ansvar för att förebygga brott. Den börjar gälla den 1 juli. Många kommuner ska nu jobba som Söderhamn, men de kommer bara få 21 kronor per invånare för att axla sitt nya ansvar.

 Lena Wetterlind är Söderhamns trygghetssamordnare.

- Det blir väldigt lite pengar för en liten kommun, säger hon.

Hon beskriver områden med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och föräldrar som inte vet sina rättigheter. Eller vad som erbjuds, till exempel fritidsaktiviteter och föräldrakurser - saker som kan ge familjer ett bättre liv. Samarbete med föräldrarna är jätteviktigt, säger Wetterlind.

”Inte låta de onda krafterna ta över”

Snart ska hon sitta vid en tvättstuga i fyra dagar och möta invånarna.

- Ska vi klara det här på lång sikt gäller det att möta föräldrarna och ungdomarna där de är. Inte sitta bakom lås och hägn.

På fem års sikt tror Wetterlind att Söderhamn kan nå jättelångt.

- Tillsammans kan vi klara det här. Vi får inte låta de onda krafterna ta över, avslutar hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Gängkriminalitet
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget