Schulman & Skarsgård - två S ur Dramatens rockärm

Alex Schulman mitt i en mening och Gustaf Skarsgård iklädd hatt.
Alex Schulman mitt i en mening och Gustaf Skarsgård iklädd hatt.

Idag släpps biljetter till urpremiären av Alex Schulmans “Tröstrapporter”. Bakom fördröjningen ligger en ommöblerad styrelse, pandemi och drama på Dramaten.

“Det är en tidig, blå morgon i förorten. En man går ut på sin trånga balkong och faller rakt igenom bråket som ägde rum i går kväll. Han är rädd att han sa saker till sin fru som inte går att reparera.” Så inleds utdraget Dramaten säljer in “Tröstrapporter” med på sin Instagram. Planen var att hissa upp ridån till stora scenen redan våren 2020. Trycket på biljetterna var högt. Strax efter biljettsläpp och 27 utsålda föreställningar var de tvungna att avblåsa galejet och återbetala publiken, vilket ursäktades med pandemin. Men arbetsprocessen bakom monologen, skriven och i regi av Alex Schulman, verkar vara mer dramatisk än så.

Nyheten nådde allmänheten på tisdagen i ett pressmeddelande. Den 16 september smäller det, och då med en avsevärd skillnad: Gustaf Skarsgård ersätter Krister Henriksson i rollen som enda man på scen. Men redan innan Dramatens offentliggörande figurerade såväl Schulman som Henriksson i kvällspressens rubriker. Orsaken var en prata i avsnittet “On brand” från “Alex & Sigges Podcast” som släppts några dagar tidigare.

Krister Henriksson i Fröken Julie - Strindbergs klassiker i händerna på Marie-Louise Ekman.
Krister Henriksson i Fröken Julie - Strindbergs klassiker i händerna på Marie-Louise Ekman.

Där berättar Schulman för sin podd-kompanjon Sigge Eklund (och för vem som än lyssnar) om hur pandemin inte var ensam om att sätta käppar i hjulet för produktionen. I förbifarten nämner han Dramatens styrelsebyte 2019, men rätt snart glider konversationen över till samarbetet med Henriksson. “Krister är rätt speciell att jobba med” säger Schulman, och radar upp tillfällen Henriksson tycks ha ifrågasatt hans kompetens och stunder deras visioner om alstret skiljt sig.

Under sina 75 år har Henriksson hunnit med flera utmärkelser, däribland en guldbagge för sin insats i ”Sex, hopp & kärlek” 2005 och året därpå Svenska Akademiens teaterpris. En prestige som åldrats som vin. Även om han kanske är mest känd från svensk tablå i rollen som Wallander är Henriksson inte precis främmande för Dramatens teaterscen. Nog är hans CV kreddigt, men Schulman kommer hack i häl.

Högre och högre klättrar Schulman - med närmare 30 år kvar till 75 - på karriärstegen. Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna när det kommer till författaren, kolumnisten och poddaren. Inte ens den annars felfria frågesportsappen Quizkampen håller sig uppdaterad. Från blogg till Expressen till DN till Dramaten - och nu omskriven på Läget. Kanske är det med den luften Schulman avvisar Henrikssons förslag om att ta med manushäftet upp på scen.

Rätt ska vara rätt!
Rätt ska vara rätt!

Som avslutning på pratan läcker Schulman att Henriksson nu ersatts av en ny skådespelare. Men vem det rör sig om bleepas. Beslutet ska ha fattats till följd av Henrikssons hektiska schema.

– Det är för att Krister har andra projekt han är involverad i, han är med i Fröken Julie till exempel och Nordic Crime på teatern till hösten, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten, till Läget.

Att ingen mindre än Gustaf Skarsgård återvänder till Dramaten för att göra Schulmans manus rättvisa framgår först i pressmeddelandet. “Bekymret var bara att han väl är den person som du och jag hånat mest i podden. Av alla människor” säger Schulman om velandet inför sitt beslut. Informationen förvånar - både Eklund och den trogna lyssnaren.

Ansiktet utåt för “den trogna lyssnaren” får bli 20-åriga Elly Karlin, som intygar att familjen Skarsgård är ett återkommande samtalsämne i podden. Som servitris på Dramatens stammishak, aspirerande skådis och överlag insatt i allt som börjar med Skars och slutar på gård ser Elly några oklarheter med bytet av huvudrollsinnehavare.

– Gustaf är så mycket yngre, då känns det som om hela storyn förändras, säger hon.

Elly Karlin, expert.
Elly Karlin, expert.

Sedan sin tidigare medverkan på Dramatens scen har Skarsgård likt rollen i Utvandrarna - filmatiseringen av Vilhelm Mobergs bok med samma namn - emigrerat för att testa lyckan på annan ort. Han har bland annat spelat i dramaserien Vikings och den Oscarsnominerade filmen Kon-Tiki. Att han nu återvänder till Sveriges nationalscen - prydd av stuckatur, takmålningar och bladguld - imponerar lagom på Elly:

– Det gick inte så bra för Gustaf i Hollywood så nu är han tillbaka i Stockholm. Han är den enda i familjen som behövt bevisa sin talang, de andra är så snygga.

Själv kommenterar Skarsgård situationen så här i Dramatens pressmeddelande “Jag hade inte trott att det skulle bli en monologföreställning som drog mig tillbaka till scenen. Mycket av det jag saknat med teatern är just att vara en del av en ensemble. Men texten var helt enkelt oemotståndlig, och det är oerhört spännande att få utforska den tillsammans med Alex”. I podden kallar Schulman det “otroligt stort av honom” att dyka upp på middagen under vilken det första arbetsmötet ägde rum.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget