Så undviker du att luras av rubriker och statistik

Prinsessan Madeliene tillsammans med Kronprinsessan Victoria på nationaldagen 2002.
Prinsessan Madeliene tillsammans med Kronprinsessan Victoria på nationaldagen 2002.

Prinsessan Madeleine har noll förtroende bland folket hävdar flera medier. Opinionsundersökningen visar på en annan förklaring.

I undersökningen som genomfördes av Kantar Sifo svarar tusen personer mellan 18 och 70 om deras förtroende för kungafamiljen. De fick svara på frågor som: ”vem i den svenska kungafamiljen skulle du helst bo granne med?” och ”vem har du mest förtroende för?”

Trots detta väljer flera medier, bland dem Svensk Damtidning och SR att framföra att noll procent av folket har förtroende för prinsessan.

I Svensk Damtidnings artikel uppmanas hovet att kalla till ett kristeam för att reparera Prinsessan Madeleines förtroendesiffror.

- Hon syns inte, säger Johan T Lindwall. I ett samtal med Läget berättar han att en stor del av problemet kan vara att hon inte har aktivt deltagit i offentliga uppdrag.

Men istället för att stödja tesen att Prinsessan Madeleine saknar förtroende hos folket visar Kantar Sifo på en viktig problematik i opinionsmätningar och hur du kan undvika dessa fällor.

- Frågan är bara om den man har störst förtroende för, det är inte brist på förtroende om man inte har störst förtroende, berättar Toivo Sjörén opinionschef på Kantar Sifo. Till skillnad från när vi gör opinionsundersökningar om partiledare så är det här bara om den du har störst förtroende för.

Kronprinsessan vinner en jordskredsseger i undersökningen och har högst förtroende bland 54 procent av svenska folket, på andra plats står Konungen med 10 procent.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget