Så stor vinst gör vaccintillverkarna

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisar en storvinst på cirka 13,3 miljarder kronor före skatt. Men inte på grund av deras coronavaccin. Det visar nya siffror från bolagets första kvartalsrapport för 2021.

Astra Zeneca gjorde storvinst på närmare 13,3 miljarder kronor under första kvartalet 2021.
Astra Zeneca gjorde storvinst på närmare 13,3 miljarder kronor under första kvartalet 2021.

Förra årets rapport för motsvarande period visade en vinst på 7,8 miljarder kronor. I år har siffran stigit med närmare 75 procent.

”Nya läkemedel stod för över hälften av intäkterna och alla regioner levererade en positiv tillväxt”, meddelar koncernchef Pascal Soriot i rapporten.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har uppmärksammats mycket i media. Bolaget har tagit emot kritik för sällsynta fall av blodproppar kopplat till vaccinet. Även juridiska åtgärder har tagits av EU med anledning av försenade vaccinleveranser.

Bolaget har tidigare sagt att de inte vill gå i vinst på deras coronavaccin i pandemins tidiga skede. Deras totala intäkt från coronavaccinet är ca 2,3 miljarder kronor för första kvartalet 2021.

”Vi förväntar oss att påverkan från COVID kommer att minska och förutspår en acceleration under andra halvan av 2021”, konstaterar Pascal Soriot.

Det amerikanska vaccinbolaget Pfizer kom ut med sin första kvartalsrapport nu i veckan. I rapporten redovisas en intäkt på cirka 29,3 miljarder kronor kopplat till coronavaccinet.

I vaccinbolaget Modernas kvartalsrapport redovisas den totala intäkten till 15,8 miljarder kronor. Av de pengarna är hela 14,1 miljarder kronor intäkter från coronavaccinet som de utvecklat. Den totala vinsten före skatt är 9,9 miljarder kronor.

Tre olika bolag med tre olika finansiella planer kring coronavaccinet.

Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget