Så ska det bli lättare för unga att köpa sin första bostad

Nu vill regeringen göra det enklare för unga att köpa sin första bostad. Utredare Eva Nordström presenterade idag sitt förslag för att göra detta möjligt.

Utredare Eva Nordström under måndagens pressträff.
Utredare Eva Nordström under måndagens pressträff.

Idag presenterades ett förslag från en statlig utredning om hur det ska bli enklare att köpa sin första bostad. Pressträffen hölls av bostadsminister Johan Danielsson (S) och förslaget presenterades av utredare Eva Nordström.

– Det är viktigt att ha en bostadsmarknad som är tillgänglig för alla, säger Johan Danielsson på pressträffen.

Genom ett statligt startlån ska förstagångsköpare behöva betala endast 5 procent av kontantinsatsen och låna för resterande 10 procent, enligt förslaget.

Den som köper bostad idag måste betala 15 procent av den totala kostnaden kontant. Man kan därför bara låna 85 procent från banken. Det betyder att en etta på 2.5 miljoner ger en kontantinsats på 375 000 kronor. Detta kräver att du har kunnat spara ihop dessa pengar eller att du har föräldrar som kan hjälpa dig.

I exemplet ovan skulle det isåfall räcka med en kontantinsats på 125 000 kronor om förslaget går igenom.

Eva Nordström berättar att syftet med startlånet är att minska sparandetiden till en kontantinsats och minska behovet av blancolån. Förslaget riktar sig till förstagångsköpare, detta innebär att du inte ägt en primär bostad i Sverige de senaste 10 åren. Detta är framför allt unga människor.

Idag får många unga hjälp av sina föräldrar med kontantinsatsen. Detta förslaget ska öppna upp bostadsmarknaden för de som inte har kapitalstarka föräldrar, menar Eva Nordström.

Ämnen i artikeln
Mer om: Bostad
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget