Hyresrättsföreningens enkätundersökning från förra året visar att det är allt fler unga vuxna som bor hemma och många gör det ofrivilligt. Nästan var tredje ung vuxen oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden. Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi vid Institutet för bostads-och urbanforskning (IBF) förklarar för Läget att unga vuxna har det svårt på bostadsmarknaden. Han påpekar att det pågår arbeten för att förbättra unga vuxnas boendesituation, exempelvis projektet Alive i Uppsala.
– Det är bara unga vuxna som ska bo där. Bostäderna kommer att lottas ut och det blir på så vis mer rättvist.
Det finns även fler som satsar på boende för unga, bland annat Riksbyggen. De ska bygga Kooperativa hyresrätter för unga vuxna mellan 18–30 år i Göteborg. HSB har ett projekt som heter HSB dela, där de går in som delägare. Med det menas att de äger 50 procent av bostaden. Det blir då lättare för unga vuxna att kunna köpa lägenhet.
Matz Dahlberg nämner också regeringens nya förslag som kom i veckan som ska göra det lättare för unga som bor hemma att ta bostadslån.
De har inte råd att flytta
Läget har pratat med tre ungdomar som ska ta studenten i juni om de har planer på att flytta hemifrån och deras tankar om sitt framtida boende.
Joeline Odell, 18 år från Örebro har inte planer på att flytta hemifrån i höst trots att hon verkligen skulle vilja.
– Skolan har tagit mycket tid så jag har inte kunnat jobba så mycket och har därför inte så mycket pengar för att kunna flytta hemifrån i höst.
När Joeline Odell väl flyttar så tänker hon att hennes första boende ska vara en lägenhet kanske i Stockholm, men i framtiden drömmer hon om ett hus på landet som inte ligger för långt ifrån stan. Hon står nu i bostadskö på Örebrobostäder.
– Jag var 16 eller 17 när jag ställde mig i kö så jag har inte jättemycket köpoäng och man måste ha väldigt höga poäng för att få en lägenhet, så det är trist.
Nils Ring, 18 år som bor i Östersund har samma problem som Joeline Odell. Även fast han skulle vilja flytta hemifrån så har han inte råd. När han väl flyttar skulle han vilja bo i en lägenhet i Östersund. I en stad är det nära till det mesta som jobb, bussar och vänner och det uppskattar han. Nils Ring tänker mycket på vart han ska bo i framtiden men vet att han alltid kan bo hemma hos mamma eller pappa.
– Det är många som frågar vad man ska göra efter studenten, man tänker mycket på vart man ska bo och vad man ska göra. Att skaffa lägenhet direkt är inte att tänka på innan man har hittat jobb och tjänar pengar.
När Nils Ring bestämt sig för vilket universitet han vill plugga vidare på och beroende vart han kommer in så kommer han ställa sig i studentbostadskö i den staden. I framtiden vill han bo i ett villakvarter lite utanför stan.
Leonard Appelquist, 19 år från Gnesta har inte heller planer på att flytta hemifrån efter att han tagit studenten. Först tänker han jobba ett år.
– Jag trivs väldigt bra hemma och känner inte ett behov av att flytta hemifrån. Pengarna påverkar också. Jag har inte råd. Det finns inte heller så mycket bostäder i städerna, de är svåra att få tag på.
Längre fram siktar Leonard Appelquist på att flytta till antingen Uppsala eller Örebro för att plugga vidare. I sitt första boende vill han bo i en lägenhet, kanske i ett studentboende. Korridor eller likande.
Leonard Appelquist står i bostadskö i både Stockholm och Örebro. Han tänker på boende ibland, men det är ingen större stressfaktor. Drömboendet är definitivt inte i lägenhet och han vill prova på något annat än Gnesta där han bor nu.
– Drömmen är att få bo i ett hus lite avlägset från stan.