Så räddas den svenska live-musiken

Smittorisken och folksamlingsförbuden har den senaste tiden inneburit många inställda kulturevenemang. Det orsakar stora förluster för arrangörer och många hotas av konkurs om läget fortsätter. Musikens hus i Göteborg är en av dessa. Nu arrangerar de ett av många eldsjäls-initiativ för att rädda den svenska livescenen.

– Vi kommer ha ett tråkigt 2020 utan livemusik, men branschen kommer överleva om det finns fortsatt stöd från staten, säger Joppe Pihlgren från Svensk Live.

Musikens hus har länge varit en viktig plats för kulturlivet i Majorna.
Musikens hus har länge varit en viktig plats för kulturlivet i Majorna.

Några utspridda klapp och hejarop ekar från långt bak i lokalen efter att de sista tonerna av första låten klingat ut. Konsertlokalen är så gott som tom, men i själva verket överskrider besökarna långt över det tillåtna antalet. De dryga 1200 festivalbesökarna visar ikväll sin uppskattning i hjärtemojis och uppmuntrande kommentarer. Någon hyllar bandet som precis spelade, någon annan gnäller på ljudkvaliteten och resten hälsar på andra besökare i det gemensamma kommentarsfältet. Inte helt olikt en vanlig konsertkväll.

Det är lördag den 2 maj och Digital Festival arrangeras på Musikens hus i Majorna i Göteborg. Den 20 mars blev de en i raden av arrangörer som tvingades att stänga sina lokaler på obestämd tid efter att alla vårens inbokade spelningar blivit inställda eller uppskjutna. Kvällens festival är ett av många initiativ som kämpar för att rädda Sveriges livescener och har en fullsmockad line-up som bjuder på allt från klassisk Göteborgs-rock till visor. Publiken får swisha valfri summa, om dom vill. Josefine Green jobbar i vanliga fall som kock i Musikens hus restaurang och är både artist och arrangör under kvällens evenemang.

– Vi var ett gäng som satt och drack öl efter att Pustervik hade haft en stödkonsert och så började vi diskutera lite smått. Vi är många på Musikens hus som spelar i band så från början var det mest att vi var sugna på att spela, och vi trodde aldrig att det skulle bli så stort.

– Den det finns ingen direkt målsättning men all hjälp är välkommen. Direkt efter att vi skapat eventet ringde min chef och berättade att det redan kommit in en swish-betalning, fortsätter Josefine Green.

Men det är inte bara Musikens hus som står inför en minst sagt skakig framtid. Svenskt kulturliv har drabbats hårt av krisen i och med folksamlingsförbuden. Samtidigt som turnéer och evenemang bokas om till hösten diskuteras strategier för att hålla verksamheterna igång tills dess. Joppe Pihlgren som är verksamhetsledare på Svensk Live ser hur mycket arrangörer och musiker påverkas.

– Vi lever i en värld där hela affärsidén inte får genomföras, alltså att samla folk. Det är förbjudet, och det är rätt extremt. Det är klart att alla arrangörer har jättesvårt att överleva.

Men han tror att den svenska livescenen har god chans att klara sig med regeringens stödpaket. Svensk Live har varit delaktiga i att ta fram det stöd på 500 miljoner kronor som lanserats av staten. Av dem är det tänkt att en stor del ska gå till arrangörer för att kompensera för inställda evenemang. Men just detta stödpaketet gäller bara de evenemang som skulle ägt rum innan den 31 maj.

– Sen behöver stöden fortsätta över sommaren. Man får väl se hur länge det här pågår, fortsätter Joppe Pihlgren.

Stödkonsteren på Pustervik, en annan konsertlokal och bar i Göteborg, som Josefine Green och de andra på Musikens hus inspirerades av blev ett lyckat evenemang. Där uppträdde artister som som Sarah Klang och Daniel Norgren och allt sändes live på Göteborgs-Postens hemsida. Daniel Levin som är chef och delägare berättar i Viva Talks för Westside Music att man tack vare eventet lyckades samla ihop till en kvartalshyra.

Men det finns också andra typer av initiativ som uppmanar besökare att köpa presentkort på klubbar eller att inte begära återbetalning för inställda konserter för att stötta arrangörerna. Joppe Pihlgren anser att initiativen är viktiga för arrangörerna men också att det inte är hela räddningen.

– Det är skitbra grejer men det är välgörenhet. Det blir som insamlingsgalor, och det kan man ju inte ha varje dag.

Livesändningen börjar närma sig sitt slut och konferenciern välkomnar kvällens sista artist.

– Det får bära eller brista, säger den långa rödhåriga mannen som just slagit sig ner vid pianot. Mannen som hjärtligt välkomnas som “Kaptenen” i kommentarsfälten erkänner att han aldrig tidigare framfört sina vanligtvis dansanta låtar på piano förut. Han bränner av de fyra låtarna utan paus samtidigt som publiken pumpar ut emojikärlek. För många är han kvällens höjdpunkt och Majornas stolthet.

– Vad glad jag är att det gick så bra! Jag var så jävla nervös för jag har aldrig spelat så rätt som jag gjorde nu, jublar Kapten Röd efter slutfört gig. Han avslutar sin spelning och hela kvällen med en lång hyllning till Musikens hus och eldsjälarna bakom.

Klockan 22:30 tackar konferencieren för sig och avslöjar att de under kvällen fått in 140 tusen kronor. För att inte ha haft en målsättning låter det onekligen som en succé.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget