Så påverkar platsen i syskonskaran din personlighet

Är du det ansvarsfulla storasyskonet, det medlande mellanbarnet, det rebelliska småsyskonet eller det iakttagande ensambarnet?
Är du det ansvarsfulla storasyskonet, det medlande mellanbarnet, det rebelliska småsyskonet eller det iakttagande ensambarnet?

Imorgon, 15 maj, är det internationella familjedagen. Familjen formar en på många sätt. Exempelvis kan ens plats i syskonskaran enligt viss forskning ha stor påverkan på personligheten. Är du ledaren, rebellen eller diplomaten?

Självklart spelar även andra faktorer som exempelvis kön, klass, arv och miljö stor roll. Men inför internationella familjedagen reder Läget ut hur vår position i syskonskaran eventuellt kan forma oss utifrån beteendevetaren och pedagogen Elisabeth Schönbecks bok Äldst, yngst eller mittemellan.

Äldsta barnet
Storasyskon är bestämda och framstår ofta som självsäkra utifrån. De är resultatdrivna, ambitiösa och får oftast mest uppskattning just för hur de presterar. Självförtroendet är det inget fel på, men självkänslan kan vara desto sämre och de är mer ängsliga än sina yngre syskon. De tar på sig mycket ansvar och får lätt skuldkänslor om de inte gör det. Kontrollbehov hos storasyskon är inte ovanligt och de är dåliga förlorare. Storasyskon är riktiga jasägare eftersom de vill hålla sig på god fot med föräldrarna och auktoriteter.

Yrke: Vd eller chef, lärare, polis.

Kända äldsta barn: Fredrik Reinfeldt, Hillary Clinton och Elon Musk.

Mellanbarnet
Mellanbarnet har svårt att vara ensam och är en riktig social och omtyckt lagspelare. Ett mellanbarn lyssnar hellre på andra än att styra skutan själv. De slits ofta mellan familjens olika sidor, men blir också den mest flexibla och som bäst kan medla då rättvisa är viktigt för mellanbarnet. Mellanbarnet kan lätt smita undan sina plikter eftersom de har en mindre tydlig roll än de andra syskonen.

Yrke: Advokat, mäklare, diplomat.

Kända mellanbarn: Prins Carl Philip, Martin Luther King och Abraham Lincoln.

Yngsta barnet
Yngsta barnet är ofta den som är mest streetsmart bland syskonen. De tar risker, är rebelliska och hamnar oftare i bråk än sina syskon. De är också mest troliga att bli politiskt radikala. Att gasa är roligare än att bromsa och de gillar saker som är lite spännande, nya och ibland farliga. Det yngsta barnet är många gånger överbeskyddat av föräldrar och syskon och får det ibland kämpigt utanför hemmets trygga vrå. De ger lätt upp när det blir tufft och gillar inte att anstränga sig i onödan. Yngsta barnets vassaste vapen är humorn och de är ofta klassens clown.

Yrke: Artist, entreprenör, pilot och komiker.

Kända yngsta barn: Eddie Murphy, Jennifer Lawrence och Carola Häggkvist.

Ensambarnet
Ensambarnet gillar att iaktta på avstånd snarare än att delta. De strävar mot att anpassa sig, snarare än att revoltera. De är ansvarsfulla, välorganiserade, allvarliga, kommer inte för sent, gillar inte konflikter och ibland en aning självupptagna. En uppväxt där man ständigt står i fokus kan dock leda till att de blir en aning naiva.

Yrke: Författare, journalist, skådespelare, konsult.

Kända ensambarn: Tiger Woods, Leonardo Da Vinci, Natalie Portman.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget