Så lockar UF-företag kunder med sociala medier

Sociala medier hjälper UF-företag att nå ut till kunder i hela Sverige. Läget har pratat med grundarna till tre UF-företag som berättar hur de marknadsför sig via sociala medier.

Marknadsföringen kan ta sig in i alla delar av livet när man driver ett företag. Alla tillfällen till att visa upp en produkt blir viktiga. När Läget träffar grundarna till företaget Pure UF (Ung företagsamhet) har kommunikatören Filippa Olsson på sig en tröja i det egna märket.

– Bara att ha på sig tröjan i skolan är ju levande marknadsföring, säger hon.

Att lägga ner tid på sociala medier för marknadsföring anser grundarna till företagen Pure UF, Reshape UF och Don’t toss it UF vara nödvändigt. Alla säger att de utan marknadsföringen på sociala medier aldrig hade kunnat nå ut till så många kunder på så kort tid. Däremot presenterar sig företagen olika på olika sociala medier.

– Även om kunderna kommer från TikTok så är det via vår Instagram de handlar, säger företagsledare Smilla Ahlberg från Don’t toss it UF.

De upplever att det går att hålla en ganska tillbakalutad ton på TikTok, medan en mer professionell profil är viktig på Instagram. Pure UF använder sig också av Facebook, men där riktar de in sig på en äldre målgrupp och anpassar innehållet därefter.

Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet från 2021 använder färre än 20 procent av 00-talisterna Facebook dagligen.

Oavsett vad de kommenterar så gör det att våra videos sprids och blir mer virala.

Det är inte bara företagens presentationer som ser olika ut på olika sociala medieplattformar, utan också responsen de har fått. Både Pure UF och Reshape UF upplever att de har fått mer välformulerad och positivare feedback på Instagram än på TikTok, där det kan komma en del negativa kommentarer. En anledning till det tror de kan vara att många är mer anonyma på TikTok.

– På just TikTok så känner vi att där får kritiken vara. Om vi skulle ha fått liknande kommentarer på Instagram så tror jag att vi hade tagit det lite mer hårt, säger Filippa Olsson från Pure UF.

Även om de flesta reaktionerna har varit positiva så har en del kritik nått dem genom kommentarsfälten. Samtidigt är det väldigt enkelt för dem att bemöta kritiken i kommentarsfälten, och även kritiska kommentarer ger dem en push i TikTok:s algoritmstyrda For you page.

– Oavsett vad de kommenterar så gör det att våra videos sprids och blir mer virala, tillägger marknadsförare Alexandra Caap från Pure UF.

– När de kommenterar så kommer ju videon upp på For you page ännu mer, säger marknadsförare Molly Kjellerstedt från Reshape UF.

Tro på idén.

Men det finns negativa aspekter med att marknadsföra sig på sociala medier. Användningen av sociala medier ger konkurrenter en inblick i hur det går för företaget. Reshape UF berättar att ett konkurrerande företag med liknande produkt delvis har anpassat sin försäljning till när Reshape UF har slutsålt. Don’t toss it UF tillägger att konkurrenter även lätt kan kopiera produkterna och ta potentiella kunder då de ser vad som fungerar och inte.

Trots de negativa aspekterna så tycker de unga företagarna att sociala medier är ett vinnande koncept för att nå ut till kunder i hela Sverige.

Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Turbulent tid för podcasts

Nyligen släppte podcast-producenten och distrubitören Acast sin delårsrapport för årets första kvartal. För...

Klarna säger upp 10% av personalstyrkan

Snart kommer en skara anställda på företaget att förlora sina jobb.

Dåligt utbud av ekologiska varor i matkassar

Ekonomi Att handla livsmedel på nätet blir allt vanligare. Bor man i s...

E-ciggen, inne eller ute?

Ekonomi Klick-ciggen bannades till mångas besvikelse – ur askorna stig...

Boom för maträddarappar: Bli svinnsmart och spara pengar

Ekonomi Allt fler appar lanseras i syfte att hjälpa konsumenten att minska matsvinnet och spara pengar.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...