Värmen stiger, dagarna blir ljusare - snart är sommaren här. Behöver du extra pengar eller vill du bara få mer erfarenhet och ha något att göra? Då kanske du ska sommarjobba.
Ellinor Wassberg från Arbetsförmedlingen delar med sig om sina bästa tips.
Så söker du!
När det är dags att söka jobb rekommenderar Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, att du gör det på flera sätt samtidigt och att du söker flera jobb parallellt.
Ett alternativ är att titta på olika hemsidor som publicerar jobbannonser. Här kan du filtrera efter typ av jobb eller hur mycket du vill jobba: heltid, deltid eller extra-jobb.
Är du född mellan 2004–2007 kan du söka sommarjobb via kommunen. Årets ansökan till kommunen är stängd och där gäller det ofta att vara ute i god tid, redan i januari, februari.
Emelie Hansson, 14 år fick alldeles nyss ett sommarjobb.
Foto: Josefine Norin
Emelie Hansson, 14 år, har precis fått veta att hon fått sommarjobb. Tidigare under året praktiserade hon på en smyckesaffär. Det är där hon ska jobba nu i sommar och hon ser fram emot det.
– Man vill ändå ha pengar och man vill inte sitta hemma och ha det tråkigt.
Clara Boström, 15 år, hoppas på att få jobb på sin praktikplats.
Foto: Josefine Norin
Clara Boström, 15 år, har precis sökt praktikplats på en matvaruaffär. Många av hennes kompisar ska jobba i sommar och hon letar själv efter sommarjobb. Hon har aldrig jobbat förut men ser fram emot det.
– För att jag vill tjäna pengar, säger hon med ett litet skratt.
Men tillägger.
– Och för att det känns kul.
Personligt över erfarenhet
När du ska söka jobb kan det kännas som att det är mycket att hålla koll på. Om du ansöker genom en annons frågar de ofta efter CV och personligt brev.
Ett CV ska innehålla dina tidigare erfarenheter och personliga uppgifter såsom telefonnummer och adress. Ett personligt brev ska förklara hur du är som person och varför du skulle passa för just det jobbet.
Trots att dessa dokument nästan alltid krävs om man söker jobb utan kontakter så får det lite uppmärksamhet i skolan. Något Clara och Emelie gärna skulle velat haft på lektionstid i skolan. Att veta hur man ska fylla i ett CV kan kännas svårt utan tidigare jobberfarenheter.
Ellinor Wassberg hjälper unga få sommarjobb.
Foto: Pressbild: Ellinor Wassberg
– Har du inte gjort mycket tidigare lägg fokus på: ”Vem är du?”, ”Vad kan du?” och ”Varför är du intresserad av jobbet?” säger Ellinor Wassberg.
Det är viktigt att visa intresse. Genom att göra ditt cv eller brev mer personligt visar du arbetsgivaren att du är engagerad.
– Att hitta någonting som gör dig intresserat och koppla det till jobbet som du ska utföra, det gör jättestor skillnad, säger Ellinor Wassberg
Var aktiv
Ellinor rekommenderar att vara aktiv när du söker jobb.
Emelie tänker att de vägar som finns antingen är genom kontakter eller att gå in till arbetsplatsen och fråga själv.
– Jag tror det är mycket svårare att gå till ett ställe och bara fråga “får jag jobba här”.
Clara tycker däremot att det känns bäst att gå till arbetsplatsen själv. Det gjorde hon för att hitta sin praktikplats.
– Om man kommer dit och pratar med en person så kanske de får en bättre uppfattning om mig.
Precis som Emelie hoppas hon få jobba där under sommaren om allt går bra.
– Jag måste gå på en intervju och visa att jag är intresserad av att jobba där.
Här ska Clara praktisera, på mataffären nära henne.
Foto: Josefine Norin
“Om du har skickat in en ansökan - hör av dig”
För att öka dina chanser är det smart att följa upp. Du kan antingen besöka arbetsplatsen, ringa eller skicka iväg ett mejl.
– Om du har sökt genom en annons finns det ofta en sista ansökningstid. Då kan du vänta ut den och en vecka efter tiden gått ut hör gärna av dig igen, säger Ellinor Wassberg.
Söker du jobb spontant, alltså utan att företaget har en annons ute, kan det också vara bra att följa upp.
– Då kan det vara bra att följa upp efter en eller två veckor.
#Sommarjobb har 35,1 tusen inlägg på Instagram.
Foto: Instagram
Tänk nytt
Faktum är att det finns många sätt att söka jobb på. Det gäller att vara kreativ. Ellinor Wassberg tipsar att du kan använda dig av sociala medier.
– Många arbetsgivare använder #sommarjobb, säger Ellinor.
Under hashtaggen samlas över 35 tusen inlägg från caféer, butiker och andra arbetsplatser som du kan ansöka.
Ellinor menar att du även själv kan lägga upp på sociala medier att du söker jobb. Alla har ett kontaktnät även om man inte tror det.
Det är vanligt att få jobb genom kontakter. Här kan du dels fråga din familj och bekanta men även själv publicera på sociala medier och be dina följare om hjälp. Ofta känner någon, någon.
Det var så Emelie fick höra om sin praktikplats, men anledningen till att de bad henne jobba under sommaren är helt hennes förtjänst.
– De märkte nog att jag var ganska bra där och det var därför de erbjöd mig ett sommarjobb.
Clara är inne på en jobbannons.
Foto: Josefine Norin
Det är aldrig för sent
Lyckas du inte få jobb på en gång är det inte kört. Det är aldrig försent att söka jobb, vissa anställer även löpande under sommaren.
– Det är aldrig försent, de kan komma att behöva folk väldigt nära in på sommaren, eller till och med under sommaren, men då kan man inte vara lika kräsen, säger Ellinor Wassberg.
Clara ska nu, förutom att engagera sig på arbetsplatsen, även kolla på vilka andra jobb det finns där ute. Speciellt på de olika hemsidorna hon inte visste fanns tidigare. Det räcker oftast med att söka på ”sommarjobb” på google.