Så hanterar du motgångar

Livet är inte alltid så lätt.
Livet är inte alltid så lätt.

Olyckligt kär, stressad eller nekad ett jobb? Du är inte ensam! Psykologen Charlotte Melbacke Rosén delar med sig av några välbehövliga tips på hur man hanterar vanliga motgångar i vardagen.

De flesta unga i Sverige mår bra och uppger att de är nöjda med livet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Trots att man överlag mår bra stöter man ibland på situationer och känslor som kan kännas svåra att hantera. Läget har träffat Charlotte Melbacke Rosén som är psykolog. Hon har förslag på hur man ska tänka för att lära sig att hantera en motgång. Läs om hennes bästa tips!

Problem: Du fick inte jobbet

Att inte få det där ultimata sommar- eller extrajobbet kan kännas som ett hårt slag i ansiktet. Tankarna går in i varandra och självförtroendet sjunker snabbare än arbetsgivaren hinner tacka för ansökningen. Om jag bara kunde lista ut vad jag skulle jag ha gjort annorlunda. Varför var jag inte bra nog?

Charlotte tipsar: Först och främst, beröm dig själv för att du sökte! Fråga arbetsgivaren vad du föll på. Analysera din ansökning - vad var du nöjd med och vad kan utvecklas? Du kan också fråga personer i din närhet om vad de tycker att du är bra på när det gäller att göra saker och som person. Fråga efter eventuella utvecklingsområden. Acceptera att läget är som det är, ge inte upp men tillåt dig själv att släppa taget om detta jobb just nu.

Charlotte Melbacke Rosén är legitimerad psykolog.
Charlotte Melbacke Rosén är legitimerad psykolog.

Problem: Du fick ett dåligt betyg

Du hade kämpat inför matteprovet eller filat på din svenskapresentation i veckor. Ändå är betyget som kommer tillbaka ingenting annat än en stor besvikelse. Du börjar tvivla på dig själv. Varför ska du lägga ner energi på skolan när det ändå inte verkar ge resultat?

Charlotte tipsar: Samma princip gäller här: beröm dig själv för den insats du gjorde. All ansträngning är bra att belöna. Försök se de moment i provet som faktiskt gick bra. Utforska dina negativa självkritiska tankar. Är de verkligen rimliga? Identifiera positiva tankar om din prestation, och prata också med läraren om vad du konkret kan göra för att få ett bättre resultat till nästa gång. Jobba med att förbättra din studieteknik.

Problem: Du är olyckligt kär

Ingenting gör så ont som att vara kär utan att få känslorna besvarade. Hur gör man egentligen för att komma över någon som inte vill ha en?

Charlotte tipsar: Genom livets gång behöver man lära sig att acceptera det man inte kan påverka, hur jobbigt det än känns. Var inte för självkritisk, det kan låta klyschigt men i det här fallet kan det handla mer om den andra personen och vad den söker än om dig. Du kan inte förändra den du är i grunden och på det sättet bli mer åtråvärd i en annan persons ögon. Gör andra saker och träffa andra personer även om det känns ansträngande - det hjälper att fokusera på annat!

Problem: Du är missnöjd med dig själv

Att stå framför spegeln kan ibland medföra riktig ångest. Du kanske jämför dig med de andra i ditt kompisgäng eller med influencers på sociala medier. Vad krävs för att äntligen kunna acceptera sig själv?

Charlotte tipsar: Träna på att bli medveten om dina självkritiska tankar och försök att se på dem som just tankar snarare än självklara sanningar. Tankarna kan få finnas i bakgrunden utan allt för mycket fokus på dem, alternativt kan du utmana dem och försöka tänka på det som du är nöjd med istället. Träna på att inte vara överdrivet självkritisk. Känslor och tankar kan ändras genom att aktivt försöka förändra dem.

Problem: Du känner dig stressad

Det känns mer sannolikt att världen går under imorgon än att du ska lyckas få vardagen med skola, jobb, familj och vänner att gå ihop. Vi har alla varit där - tiden räcker helt enkelt inte till. Vad gör man när stressen tycks ha tagit över ens liv?

Charlotte tipsar: Alla har vi 24 timmar på ett dygn. Om man märker att man inte får ihop tiden behöver man använda några dagar till att notera hur man använder sin tid. Hur mycket tid lägger jag på sömn? Hur mycket tid lägger jag på arbete, skola, fritid? Genom att vara uppmärksam kan du lära dig vad som tar din tid fast du inte vill. Skriv en priolista och reflektera över vad som är viktigast i ditt liv, på lång och kort sikt.

Idag finns det massor att bli road och stimulerad av via vår omvärld och digitalt. Det är lockande och kan vara svårt att säga nej till. Det som bör prioriteras, utöver exempelvis skola och jobb, är återhämtning. Fundera över vad som ger dig återhämtning. Sömn och fysisk aktivitet är viktigt, men man kan även jobba med medveten närvaro. Det går att söka på olika mindfulness-övningar på nätet. Stress i sig är inte farligt, det är bristen på återhämtning som kan bli problematisk. Kom också ihåg att det är viktigt att sätta gränser. Säg ifrån om någon tar din tid och energi mer än vad du har råd med just nu. Vid akut stress - stanna upp och fokusera på din andning.

Problem: Du känner dig ensam

Trots att du är omgiven av människor känner du dig ofta riktigt ensam. Vännerna har du glidit ifrån och det är svårt att komma i kontakt med nya personer och sammanhang. Hur ska man tänka?

Charlotte tipsar: Gör något annorlunda! Fundera på om det är några gamla vänner som du är intresserad av att ta kontakt med igen. Utmana dig själv att ta kontakt med en av dem. Lite förutsättningslöst kan man erbjuda ett förslag på aktivitet. Fika, promenad, plugga eller något ni brukade göra tillsammans förr. Var nyfiken på den du vill umgås med. Du kan leta vänner inom de intresseområden du har. Kanske vill du gå med i någon förening? Ställ dig frågan vad det värsta som kan hända om du får ett nej är.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget