Ros: "Jag vill inte skriva själlösa hits"

Artisten Ros har tidigare skrivit musik med taggarna utåt – men blommar nu ut i ett mjukare sound. I sin senaste singel "Med dig" ömmar hon för relationen till pojkvännen och kommer närmare sitt riktiga jag.

“Vart vill du åka sen? Vart vill du ha mig sen? När vill du hålla mig, fråga mig om vi ska åka hem? Vart vill du bråka sen? Vart ska vi gråta sen? Vart ska vi hålla varandra när vi sa "förlåt" igen?”

Ros öppnar dörren till en ljus och rymlig två på södermalm i Stockholm. I vardagsrummet skymtar en hemmastudio, i hallen står ett par sneakers och i köket doftar det nybryggt kaffe. Egentligen är Ros döpt till Rebecca Ejdemo. Men ett artistnamn gav utrymme för ett kaxigare alter ego – och så föddes Ros. Sedan första singelsläppet 2017 har hon hunnit vara förband till Little Jinder och har skrivit musik med bland annat Newkid och Ivory.

– Jinder-turnén är nog det största i min karriär hittills. Att åka runt ett stort gäng i en turnébuss är både speciellt och väldigt intimt, säger Ros.

Artisten Ros släpper ny musik.
Artisten Ros släpper ny musik.

Lyssnar man på Ros musik är det lätt att känna igen både beat och sound. Men i hennes senaste singel, “Med dig”, har uttrycket blivit mer naket. Från att ha sjungit om dyra kläder och sval champagne sjunger hon istället om närhet och lojalitet. Textraderna belyser relationen till pojkvännen Emil Beer, ett förhållande där hon kan vara hundrafemtio procent sig själv.

– Jag skrev låten på rekordtid. Den kändes så solklar, när pianoslingan var färdig kom resten av sig självt, berättar Ros.

Hur har “Med dig” mottagits av dina lyssnare?

– Responsen har varit bäst hittills. Det är nog för att den är så himla ärlig, folk hör det. Min pappa kommenterade att det låter mer som mig nu. Att Ros har blivit mer lik Rebecca, säger hon.

Ros vid sin hemmastudio i lägenheten på Södermalm.
Ros vid sin hemmastudio i lägenheten på Södermalm.

Den kreativa processen kring musikskapandet varierar beroende på låt, men i regel är blir beatet klart först – därefter tillkommer ord och känsla.

– Texten skriver jag sist, det är viktigt att stavelserna går ihop med melodin. Jag försöker aktivt att inte övertänka mitt skapande – det är så lätt att sätta för hög press på sig själv, säger Ros.

Av samma anledning betonar hon att kommande album förhoppnings släpps i år, men att hon är okej med att processen tar tid. Än har hon inte blommat färdigt.

– Arbetet bakom musiken måste kännas bra i magen. Jag vill inte skriva själlösa hits, avslutar Ros.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget