Röda korset uppmanar gamers att följa krigets regler

Skjut inte på någon som ligger ned och spräng inga sjukhus. Internationella Rödakorskommittén vill att spelare följer krigets lagar i förstapersonsskjutare.

ICRC bjuder in gamers att spela enligt krigets lagar.
ICRC bjuder in gamers att spela enligt krigets lagar.

En ny kampanj som lanserats av Internationella Rödakorskommittén (ICRC) vill utmana spelare att kriga moraliskt. De uppmanar till att hjälpa fiender med förstahjälpen, inte förstöra skolor och sjukhus samt att inte skjuta på redan utslagna. ”Call of Duty: Warzone” och ”Fortnite” är några av spelen som är med på kampanjen.

– Vi vill väcka en diskussion kring Genèvekonventionerna. Det är en uppmaning till folk som spelar att tänka kring dessa frågor, säger Röda korsets pressekreterare Isak Hellerup.

”Restrictions kan bli lite tråkigt”

 18-årige Love Sandberg Dehnisch spelar mycket förstapersonsskjutare. Han är skeptisk till att Röda korsets uppmaning kommer få folk att spela snällare.

– I allmänhet är spel mest bara lall. Man spelar för att ha kul och moral behöver inte betyda så mycket. Restrictions kan bli lite tråkigt, säger han.

”Overkill”

17-årige Felix Harland Raunio håller med och tycker att kampanjen missar vad spel egentligen handlar om.

– Jag tycker det är lite överdrivet, spel är inte verkligt. Man fokuserar på fel saker. Det blir lite overkill, säger han.

Love och Felix är skeptiska till Röda korsets speluppmaning.
Love och Felix är skeptiska till Röda korsets speluppmaning.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget