Res billigt - jobba för mat och boende

Om du vill resa på en liten budget har du förmodligen funderat på att jobba som workaway. Men hur är det egentligen? Läget har träffat Karla och Carlo, som åkt till Sverige för att jobba på gård.

Att mata hönsen (och påfågeln) är en del av Karla Feuerhacks morgon.
Att mata hönsen (och påfågeln) är en del av Karla Feuerhacks morgon.

Varje år reser unga utomlands för att jobba i utbyte mot mat, boende och kanske framförallt gemenskap. Rosenhills gård på Ekerö utanför Stockholm är anslutna till Wwoof, ett nätverk av gårdar som driver hållbart och ekologiskt jordbruk.

På gården finns odling, en äppelträdgård och musteri, höns, grisar och ett kafé. De som arbetar på gården får utöver mat och boende lära sig hur man odlar ekologiskt.

Efter att ha tagit studenten ville Karla Feuerhack, 18, från Mannheim i Tyskland resa utomlands. Nu har hon jobbat på Rosenhill i en vecka.

-– Det är så dyrt att resa. Och det passar mig att göra något, inte bara chilla på stranden eller så. Då berättade min mamma att man kan jobba på gård och jag sökte hit, säger Karla.

Vanliga arbetsveckor

Karla trivs bra, men tror inte att upplägget passar alla. Trots att Rosenhill ligger en knapp timme från Stockholms innerstad hinner man inte se mycket av staden. Man jobbar ungefär sex timmar om dagen och har två dagar ledigt i veckan.

Varje dag börjar 8.30 med frukostmöte framför öppna spisen. Sill och kaffe dukas upp innan dagens arbetsuppgifter fördelas och skrivs upp på en whiteboard. Alla gör allt på gården och arbetsdagen kan variera. Idag ska Karla mata hönsen, städa i ordning efter frukost och hjälpa till i växthuset.

– Jag tror inte det passar om du vill utforska och “turista”, eftersom man jobbar en hel del. Men om du reser för att träffa nya människor och hitta gemenskap så är det jättebra, säger Karla.

Så här lugn är en tidig morgon på Rosenhills gård
Så här lugn är en tidig morgon på Rosenhills gård
Karla Feuerhack och Carlo Olmos
Karla Feuerhack och Carlo Olmos

Folk från hela världen

De flesta som arbetar via Wwoof är tonåringar, men inte alla. Carlo Olmos, 33, från Argentina har jobbat på olika Wwoof-anslutna gårdar i Skandinavien i flera år.

– Man får vara utomhus mycket, och träffa människor från olika platser i världen. Jag gillar också att lära mig om odling, säger Carlo.

Arbete som workaway är inte reglerat i lag utan bygger helt på överenskommelsen mellan den som jobbar och den som erbjuder arbete. Carlo berättar att upplevelsen varierar beroende på var man hamnar.

– Vissa gårdar jag varit på har varit mycket större och har haft högre tempo. En gång skulle vi plantera tjugo tusen lökar på en dag!

Så här kan man bo som workaway. Att hjälpa till att laga bussen var Karlas första uppgift på Rosenhill.
Så här kan man bo som workaway. Att hjälpa till att laga bussen var Karlas första uppgift på Rosenhill.

Kan bli ensamt

De som jobbar via Wwoof bor för sig själva, på andra sidan gården från de som är fast anställda. Fyra personer brukar dela rum och på sommaren kan man bo i renoverade bussar.

– Det är kul när vi är flera, nu är de andra lediga och inne i stan. Det kan bli lite ensamt, säger Karla.

För att hamna på en bra gård tipsar Carlo och Karla om att läsa recensioner av de som tidigare varit där. Man kan också se hur många recensionerna är och hur länge gården varit registrerad på hemsidan, för att få en bild av hur pålitliga de verkar.

– Man får tänka efter, men jag rekommenderar det. Efter det här vill jag åka till fler gårdar, säger Karla.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget