Rekordsiffror inom husdjursmarknaden

Djurföretaget Swedencare talar för att många investerar i sina husdjurs hälsa. Företaget har hittills haft sitt bästa år med en rejäl ökning första kvartalet 2021, jämfört med samma period i fjol.

Husdjursmarknaden står stark i pandemin.
Husdjursmarknaden står stark i pandemin.

Swedencare redovisar i sin delårsrapport rekordsiffror med en ökning på 255% i nettoomsättning. Det är en uppgång från 37 726 TSEK till 133 908 TSEK från första kvartalet i fjol.

Företaget etablerades år 2000 och tillverkar premiumprodukter inom djurhälsa för hund, katt och häst. Exempel på produkter är plackreducerande pulver, fodertillskott och djurfoder, vilka ligger på en medel till en övre prisklass. Produkten ”Pulver Plaqueoff” har varit extra populär och legat i försäljningsstoppen på Amazon UK, berättar VD Håkan Lagerberg.

En undersökning från Arken Zoo bekräftar att husdjuren i Sverige har ökat under pandemin. Den visar också att 91% av 509 tillfrågade hundägare bryr sig mycket om vad hundmaten innehåller och att drygt 53% spenderar över 300 kr per månad på hundmat.

Att husdjursintresset har ökat och att många bryr sig om innehållet i husdjurens mat, anser Lagerberg vara bidragande faktorer till företagets ökade omsättning. Att företaget har utvecklat bra produktlinjer och satsat på dermatologi, det vill säga hudprodukter, är andra faktorer som spelar in.

̶  Vi är en bra och behövande del av branschen. Vi har varit bra på att verka i många kanaler och jobba i många led, menar han.

Swedencare säljer produkter i 50 länder. I USA går det bäst men även Sverige, Storbritannien och Kina säljer bra.

̶  Våra produkter riktar sig till dem djurägare som är mycket måna om sina djur. Känslan blir nästintill att inget är för dyrt när det gäller djuren, säger Lagerberg.

Tror ni att husdjuren och försäljningen av era produkter kan komma att minska i takt med att pandemin försvinner?

̶  Jag har inte läst några rapporter och har ingen förväntan på att det kommer att minska. Jag tror att husdjursmarknaden och månandet om djurens hälsa kommer att förbli stark, säger han.

Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget